Overslaan en naar de inhoud gaan

Korpschef: maatregelen tegen geweld tegen politie genomen

Geplaatst opwoensdag 4 september 2019 - 9:25

De leiding van de Nationale Politie neemt al maatregelen om het geweld tegen agenten op straat tegen te gaan.

Dat is de reactie van korpschef Erik Akerboom nadat politiemensen aangaven maar weinig vertrouwen hebben in de aanpak van de korpsleiding en de politiek om geweld van burgers in hun richting tegen te gaan.

Lees ook: Limburgse agenten vaak slachtoffer van geweld

Vaak slachtoffer
Limburgse politieagenten blijken in vergelijking met collega's elders in het land relatief vaak het slachtoffer van geweld of belediging. Afgezet tegen het aantal inwoners van de provincie worden er 4,4 meldingen per 1000 inwoners gedaan van zulke incidenten. Alleen in de regio's Den Haag en Rotterdam (4,5 per 1000 inwoners) ligt dat cijfer hoger. De drie regio's blijven de acht andere politie-eenheden in Nederland ruimschoots voor.

Maatschappelijke discussie
In de afgelopen dagen laaide de maatschappelijke discussie over geweld tegen hulpverleners op na incidenten in Rotterdam, Utrecht en Hilversum, waarbij buitensporig geweld werd gebruikt tegen agenten. Ook in Kerkrade was het onlangs raak. Daar raakte een agente gewond nadat hij door een arrestant was aangevallen in een cellencomplex.

Lees ook: Mishandeling in cellencomplex: agent in nekklem gepakt

Spuugzat
Akerboom "kent, herkent en deelt" de frustraties van agenten. "Hij is het ook spuugzat dat zijn mensen met zoveel agressie en geweld te maken krijgen tijdens hun werk", aldus een woordvoerder van de korpschef.

Maatregelen
In samenspraak met de centrale ondernemingsraad en de vakbonden zijn al verschillende maatregelen genomen om dit tegen te gaan, geeft de zegsvrouw aan. Zo hoeven agenten incidenten niet meer op het bureau te melden, maar kunnen ze dat nu via hun mobiele telefoon doen. Ook zijn er bodycams beschikbaar, waarvan uit onderzoek blijkt dat er een afschrikwekkende werking van uitgaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen