Overslaan en naar de inhoud gaan

Korenwolfproject veelbelovend, maar toch gaat het slecht

Geplaatst opdonderdag 17 oktober 2019 - 21:09

De korenwolf en landbouw kunnen prima samengaan. Dat blijkt uit het project Hamster op eigen Benen (HOEB) dat de afgelopen drie jaar is gehouden in Limburg.

Maar ondanks de positieve uitkomst van het project gaat het niet goed met de populatie veldhamsters, zoals de korenwolf ook wel wordt genoemd, in Limburg.

Verdronken
Dat het niet goed gaat, is niet te wijten aan mislukken van de beschermingsmaatregelen of gebrek aan goodwill bij de deelnemende boeren. Een aantal slechte zomers hebben het diertje genekt. Er leven nog maar 150 korenwolfjes in het wild. De rest is verdronken tijdens de zomers van 2016 en 2017, toen er veel regen viel. Dat maakt tegelijk de noodzaak duidelijk van een beschermingsprogramma dat wél op termijn zijn vruchten afwerpt.

Hamster op eigen benen
Het project HOEB was enerzijds gericht op natuurbeheer en landbouw waarin de korenwolf goede overlevingskansen heeft en anderzijds akkerbouw die ook lonend is voor de boer. De resultaten worden vrijdag gepresenteerd op een driedaags internationaal korenwolfcongres in Kerkrade.

Gewas en oogst
De experimenten in het project hadden betrekking op hamstervriendelijke gewassen en hamstervriendelijke manieren van oogsten. Het is uitgevoerd door Wageningen Environmental Research (voorheen Alterra) en de Zoogdiervereniging, en betaald met geld van het ministerie van Economische Zaken en de Provincie Limburg.

Prooidier
De korenwolf is kwetsbaar. Niet alleen omdat boeren hem vaak zien als plaagdier en het beestje onwenselijk vinden op hun akkers, maar ook omdat het een prooidier is voor vossen en roofvogels. Sinds de korenwolf uit Nederland dreigt te verdwijnen, is er een speciaal beschermingsprogramma opgezet. Dat loopt inmiddels 20 jaar.

Luzerne-klaver
Op het moment dat een boer zijn gewassen heeft geoogst, ligt de akker er kaal bij. De korenwolf loopt dan groot risico om gevangen te worden door roofdieren. Hij is er dus bij gebaat als hij beschutting heeft. De luzerne-klaver is een gewas dat gebruikt wordt als veevoer en dus nuttig is om te verbouwen. Het voordeel voor de korenwolf is dat het gewas weer aangroeit zodra het geoogst is. De velden liggen er dus niet lang kaal bij. Bijkomend voordeel is dat de klaversoort geen pesticiden kan verdragen en dus symbool staat voor milieuvriendelijk landbouw.

Wintergraan
Wintergraan is ook een gewas dat boeren graag verbouwen. In het project is geëxperimenteerd met gefaseerde oogst. De boer oogst een helft van zijn areaal met wintergraan, en laat de andere helft staan. Die biedt dus nog beschutting aan de hamster. Op het geoogste stuk akker wordt snelgroeiende groenbemesting ingezaaid. Dat zijn gewassen die bewust worden ondergeploegd om de bodem te voorzien van nuttige meststoffen. Ook op het geoogste stuk akker krijgt de korenwolf dus snel beschutting terug en zodra die voldoende gegroeid is, kan de andere helft van het wintergraan worden geoogst.

Arenstripper
Een arenstripper is een machine die niet de hele strohalm van graan afsnijdt, maar alleen de aren. Voordeel daarvan is dat de dorre aren op het land blijven staan en de korenwolf zich daar vrij en relatief onzichtbaar voor roofdieren kunnen bewegen. Het stro kan later ook weer ondergeploegd worden. Ook hier was er een bijkomend voordeel: bij het oogsten met een arenstripper gaat een deel van de graankorrels verloren. Die vallen op de akker en kunnen zodoende weer een bron van voedsel vormen voor de veldhamster.

Akkerbouwers krijgen bovendien subsidie als ze deze manier van hamstervriendelijk hun land verbouwen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen