Overslaan en naar de inhoud gaan

Korenwolfproject veelbelovend, maar toch gaat het slecht

Geplaatst opdonderdag 17 oktober 2019 - 21:09

De korenwolf en landbouw kunnen prima samengaan. Dat blijkt uit het project Hamster op eigen Benen (HOEB) dat de afgelopen drie jaar is gehouden in Limburg.

Maar ondanks de positieve uitkomst van het project gaat het niet goed met de populatie veldhamsters, zoals de korenwolf ook wel wordt genoemd, in Limburg.

Verdronken
Dat het niet goed gaat, is niet te wijten aan mislukken van de beschermingsmaatregelen of gebrek aan goodwill bij de deelnemende boeren. Een aantal slechte zomers hebben het diertje genekt. Er leven nog maar 150 korenwolfjes in het wild. De rest is verdronken tijdens de zomers van 2016 en 2017, toen er veel regen viel. Dat maakt tegelijk de noodzaak duidelijk van een beschermingsprogramma dat wél op termijn zijn vruchten afwerpt.

Hamster op eigen benen
Het project HOEB was enerzijds gericht op natuurbeheer en landbouw waarin de korenwolf goede overlevingskansen heeft en anderzijds akkerbouw die ook lonend is voor de boer. De resultaten worden vrijdag gepresenteerd op een driedaags internationaal korenwolfcongres in Kerkrade.

Gewas en oogst
De experimenten in het project hadden betrekking op hamstervriendelijke gewassen en hamstervriendelijke manieren van oogsten. Het is uitgevoerd door Wageningen Environmental Research (voorheen Alterra) en de Zoogdiervereniging, en betaald met geld van het ministerie van Economische Zaken en de Provincie Limburg.

Prooidier
De korenwolf is kwetsbaar. Niet alleen omdat boeren hem vaak zien als plaagdier en het beestje onwenselijk vinden op hun akkers, maar ook omdat het een prooidier is voor vossen en roofvogels. Sinds de korenwolf uit Nederland dreigt te verdwijnen, is er een speciaal beschermingsprogramma opgezet. Dat loopt inmiddels 20 jaar.

Luzerne-klaver
Op het moment dat een boer zijn gewassen heeft geoogst, ligt de akker er kaal bij. De korenwolf loopt dan groot risico om gevangen te worden door roofdieren. Hij is er dus bij gebaat als hij beschutting heeft. De luzerne-klaver is een gewas dat gebruikt wordt als veevoer en dus nuttig is om te verbouwen. Het voordeel voor de korenwolf is dat het gewas weer aangroeit zodra het geoogst is. De velden liggen er dus niet lang kaal bij. Bijkomend voordeel is dat de klaversoort geen pesticiden kan verdragen en dus symbool staat voor milieuvriendelijk landbouw.

Wintergraan
Wintergraan is ook een gewas dat boeren graag verbouwen. In het project is geëxperimenteerd met gefaseerde oogst. De boer oogst een helft van zijn areaal met wintergraan, en laat de andere helft staan. Die biedt dus nog beschutting aan de hamster. Op het geoogste stuk akker wordt snelgroeiende groenbemesting ingezaaid. Dat zijn gewassen die bewust worden ondergeploegd om de bodem te voorzien van nuttige meststoffen. Ook op het geoogste stuk akker krijgt de korenwolf dus snel beschutting terug en zodra die voldoende gegroeid is, kan de andere helft van het wintergraan worden geoogst.

Arenstripper
Een arenstripper is een machine die niet de hele strohalm van graan afsnijdt, maar alleen de aren. Voordeel daarvan is dat de dorre aren op het land blijven staan en de korenwolf zich daar vrij en relatief onzichtbaar voor roofdieren kunnen bewegen. Het stro kan later ook weer ondergeploegd worden. Ook hier was er een bijkomend voordeel: bij het oogsten met een arenstripper gaat een deel van de graankorrels verloren. Die vallen op de akker en kunnen zodoende weer een bron van voedsel vormen voor de veldhamster.

Akkerbouwers krijgen bovendien subsidie als ze deze manier van hamstervriendelijk hun land verbouwen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen