Overslaan en naar de inhoud gaan

Korenwolf wereldwijd met uitsterven bedreigd

Geplaatst opdonderdag 9 juli 2020 - 15:38

Het gaat niet goed met de korenwolf die ook in Zuid-Limburg voorkomt. De Internationale Unie voor Natuurconservatie (IUCN) heeft de korenwolf, ook wel de Europese hamster geheten, de status van 'ernstig bedreigd' gegeven op haar nieuwe jaarlijkse rode lijst.

Dat is de laatste categorie voor 'uitgestorven in het wild' en 'uitgestorven'.

Minder voortplanting
Het aantal korenwolven is volgens de IUCN drastisch gedaald. Dat zou volgens onderzoek komen doordat de korenwolf zich steeds minder voortplant. Vrouwtjes van de soort, die ooit in grote delen van Europa en Rusland voorkwam, hadden vorige eeuw gemiddeld nog twintig jongen per jaar, ten opzichte van vijf à zes tegenwoordig.

Twee worpen
Eerder bleek uit onderzoek van Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging dat de vrouwtjes twee worpen per seizoen moeten krijgen, willen de bedreigde korenwolven overleven. Dat kan alleen door hamstervriendelijk agrarisch beheer, waarbij de oogst op het land zo lang mogelijk wordt uitgesteld. Daardoor is er voldoende dekking tegen roofvogels en vossen die het op dit makkelijke prooidier hebben gemunt.

Lees ook: Uitstellen van oogst kan hamsterpopulatie redden

Sterk afgenomen
Volgens wetenschapper en hamsterexpert Stefanie Monecke (Ludwig Maximilians-Universiteit München) zijn er in Nederland "mogelijk rond de 1500 korenwolven over". In Duitsland zijn dat er volgens haar maximaal 10.000 en in Frankrijk niet meer dan 1500.

De status van de korenwolf is in 'ernstig bedreigd' veranderd, omdat de populatie in de laatste 10 jaar met minstens 80 procent is afgenomen, aldus Monecke, die ook meewerkt aan de IUCN-rode lijst.

Uitzetten
Onderzoekers van Wageningen University en de Zoogdiervereniging constateerden vorig jaar dat allerlei maatregelen om de populatie korenwolven in Zuid-Limburg uit te breiden niet echt geholpen hebben. Het blijft de komende jaren nodig om korenwolven te fokken en uit te zetten om uitsterven van de soort te voorkomen.

Half mei werden nog 56 korenwolven uitgezet in de Limburgse natuur.

Lees ook: 56 korenwolven uitgezet in het wild

Politieke discussie
Het diertje was eerder onderwerp van discussie in de Limburgse politiek. Het CDA in het Limburgse Parlement wilde vorig jaar dat de provincie stopt met het verstrekken van subsidie voor het fokprogramma van de hamster. Het is volgens de partij onverantwoord om elk jaar 1,2 miljoen euro gemeenschapsgeld hieraan te spenderen.

Het provinciebestuur liet weten niets te voelen voor het acuut stoppen met het fokprogramma en de actieve bescherming van de hamster.

Alarm
Tien jaar geleden sloegen natuurbeschermers alarm omdat het heel slecht ging met de korenwolf in Nederland. Dat leidde tot maatregelen, waaronder hamstervriendelijk beheer op landbouwpercelen. Onlangs bleek dat de populatie nog steeds veel te klein is om slechte jaren te kunnen opvangen.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen