Overslaan en naar de inhoud gaan

Kopstuk van drugsimperium spoorloos na Dubai-vlucht

Geplaatst opzaterdag 27 februari 2021 - 12:22

De Nederlandse politie is op zoek naar Ismail O. (31), een Maastrichtenaar die volgens justitie jarenlang een belangrijke rol vertolkte binnen het drugsmilieu. Hij houdt zich vermoedelijk schuil in Dubai.

Dat blijkt uit informatie van L1. Justitie laat weten 'in het belang van het onderzoek' geen uitspraken te kunnen doen over de kwestie.

Lees ook: Declarerende dealers en dreigementen: alles over 'Tony'

Belgische bezorgservice
Ismail zou een drugsnetwerk hebben geleid dat Tony wordt genoemd. Dat zit zo; als er klanten belden voor drugs, met name cocaïne en heroïne, kregen ze altijd ene Tony aan de lijn. Na jaren onderzoek denkt de politie dat deze Tony niet één persoon is.

Verschillende mensen binnen de organisatie zouden onder die naam de telefoon beantwoorden. Volgens justitie had het netwerk jarenlang een groot deel van de Maastrichtse drugshandel in bezit. Er was zelfs een bezorgservice tot in België.

Tipgevers en informanten
Sinds 2012 is er geregeld informatie over Tony binnengekomen bij de politie. Er zijn bovendien anonieme tipgevers en informanten die Ismail aanwijzen als de man achter de organisatie. In 2015 werd Ismail zelf gearresteerd voor het verkopen van heroïne en in de afgelopen vijf jaar zijn er 51 zaken gelinkt aan het Tony-netwerk. Het ging vrijwel altijd om de arrestatie van dealers of klanten.

Heroïne drugs stock
Het Tony-netwerk zou met name hebben gehandeld in cocaïne en heroïne.
Foto: iStock

Vijf arrestaties
In het laatste kwartaal van 2020 werd het onderzoek naar de groep geïntensiveerd. Op 25 november viel de politie op meerdere plekken binnen. Er zijn vijf mensen aangehouden. Dani C. (21) en Shekeb G. (30) worden gezien als handlangers van Ismail. Rinaldo B. (32) en Najib M. (32) zouden een kleinere rol hebben gespeeld en zijn inmiddels weer vrij.

Ook de vriendin van Rinaldo werd aangehouden, maar op 1 december weer vrijgelaten. Justitie ziet haar officieel nog altijd als verdachte.

Lees ook: Twee verdachten Maastrichtse drugsorganisatie vrijgelaten

Niet exclusief
Woensdag komt de zaak voor het eerst voor de rechter. Alleen Dani en Shekeb komen voor, omdat alleen zij nog vastzitten. "De drugshandel ter plaatse gaat gewoon door. Dus of het marktdeel van 'Tony' zo groot is als beweerd, betwijfel ik", zegt advocaat Arthur Vonken, die Dani en Rinaldo bijstaat. De raadsman vraagt zich af of er daadwerkelijk sprake was van een groep. "Dat presenteert justitie zo."

"De benaming 'Tony' kent geen exclusiviteit. Deze ben ik in andere dossiers, zonder betrokkenheid van deze verdachten, vaker tegengekomen. De redenering dat het dus om deze aangehouden verdachten moet gaan, is niet gebaseerd op de kenbare realiteit", zegt Vonken. Peer Szymkowiak is advocaat van Najib en Shekeb, maar wil vooralsnog niet op de zaak ingaan.

Wereldburger Ismail
Grote afwezige tijdens de start van het proces is de vermeende leider van het stel: Ismail. In de periode voorafgaand aan de arrestaties verbleef hij geregeld in Marokko en de Franse havenstad Marseille. Op 10 oktober lijkt hij richting Dubai te zijn vertrokken. Daarna verdween hij uit het vizier van de opsporingsdiensten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen