Overslaan en naar de inhoud gaan

Koorzangers willen weer, maar hebben geen grote mond

Geplaatst opzaterdag 6 juni 2020 - 18:22

Repetities met blaasinstrumenten mogen weer. "Zelfs sportscholen hebben duidelijkheid uit Den Haag. Maar wij nog steeds niet."

Het steekt zangkoren dat ze nog altijd geen toestemming hebben om weer te beginnen.

Grote mond
"Het ligt ook een beetje aan onszelf", zegt Elisabeth Blom. Ze is dirigent, zangeres en woordvoerder van Laat Ons Zingen. De lobby-groep van prominente Nederlandse koorleden weet waar het aan schort: "Onze mensen zijn vaak bescheiden. Dat is een goede eigenschap. Maar het lijkt erop of groepen met een grote mond meer voor elkaar krijgen in deze coronatijd. We weten wat we zeggen. Het is veilig. Het kan weer met met wat aanpassingen".

Video: L1

Protocol
Laat Ons Zingen heeft een protocol geschreven. Het is een plan voor de minister. Alleen de handtekening eronder ontbreekt nog. De korensector, met bijna twee miljoen koorleden, vindt dat repeteren weer veilig kan. "In deze Franciscuskerk in Weert bijvoorbeeld kunnen we met gemak op gepaste afstand staan. Hier kun je met 20 mensen prima repeteren. Zonder publiek natuurlijk." Dion Ritten uit Kerkrade is dirigent. Hij ziet het voor zich. De laatste uitvoering van zijn koor op deze plek was een poos geleden in januari.

Zangvirus
Niet alleen dirigent Ritten staat te trappelen om weer te beginnen. Samen zingen, al is dat alleen al tijdens een repetitie. Het is de lust en het leven van sopraan Marianne Coumans uit Weert. Sinds de corona-uitbraak heeft ze haar collega's van het koor niet meer in het 'echt' gezien. Haar stem houdt ze in vorm met behulp van online programma's. "Soms zing je dan tegelijk met wel duizend mensen. Die je niet hoort overigens. Ook Marianne wil graag weer aan de slag met haar koor en dirigent. "Maar dan moet het wel echt veilig zijn. Eerlijk gezegd wacht ik liever op een vaccin. Niet voor mijn zangvirus overigens."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen