Overslaan en naar de inhoud gaan

Koorzangers willen weer, maar hebben geen grote mond

Geplaatst opzaterdag 6 juni 2020 - 18:22

Repetities met blaasinstrumenten mogen weer. "Zelfs sportscholen hebben duidelijkheid uit Den Haag. Maar wij nog steeds niet."

Het steekt zangkoren dat ze nog altijd geen toestemming hebben om weer te beginnen.

Grote mond
"Het ligt ook een beetje aan onszelf", zegt Elisabeth Blom. Ze is dirigent, zangeres en woordvoerder van Laat Ons Zingen. De lobby-groep van prominente Nederlandse koorleden weet waar het aan schort: "Onze mensen zijn vaak bescheiden. Dat is een goede eigenschap. Maar het lijkt erop of groepen met een grote mond meer voor elkaar krijgen in deze coronatijd. We weten wat we zeggen. Het is veilig. Het kan weer met met wat aanpassingen".

Video: L1

Protocol
Laat Ons Zingen heeft een protocol geschreven. Het is een plan voor de minister. Alleen de handtekening eronder ontbreekt nog. De korensector, met bijna twee miljoen koorleden, vindt dat repeteren weer veilig kan. "In deze Franciscuskerk in Weert bijvoorbeeld kunnen we met gemak op gepaste afstand staan. Hier kun je met 20 mensen prima repeteren. Zonder publiek natuurlijk." Dion Ritten uit Kerkrade is dirigent. Hij ziet het voor zich. De laatste uitvoering van zijn koor op deze plek was een poos geleden in januari.

Zangvirus
Niet alleen dirigent Ritten staat te trappelen om weer te beginnen. Samen zingen, al is dat alleen al tijdens een repetitie. Het is de lust en het leven van sopraan Marianne Coumans uit Weert. Sinds de corona-uitbraak heeft ze haar collega's van het koor niet meer in het 'echt' gezien. Haar stem houdt ze in vorm met behulp van online programma's. "Soms zing je dan tegelijk met wel duizend mensen. Die je niet hoort overigens. Ook Marianne wil graag weer aan de slag met haar koor en dirigent. "Maar dan moet het wel echt veilig zijn. Eerlijk gezegd wacht ik liever op een vaccin. Niet voor mijn zangvirus overigens."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Zuiderse Zomerdeals!

De zomer rijdt ons tegemoet! Hét moment om te profiteren van onze Zuiderse Zomerdeals! Wil jij een uitstekend onderhouden occasion aanschaffen tegen de meest aantrekkelijke prijs? Dat kan!

Met een veelzijdig aanbod occasions bieden wij elke rijder een passende auto. Ook jou.

Schakel in de hoogste versnelling naar onze website en profiteer van de beste Zomerdeals!

Profiteer van de beste Zomerdeals!
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen