Overslaan en naar de inhoud gaan

Koopmans: Verlies CDA door 'hobbelig' leiderschap

Geplaatst opdonderdag 18 maart 2021 - 21:18

Ger Koopmans wijt het verlies van het CDA bij de Tweede Kamerverkiezingen aan het 'rommelige en hobbelige pad' van het leiderschap binnen het CDA.

De gedeputeerde, zelf ook oud-kamerlid, deed zijn uitspraken in het L1-programma AvondGasten: Verkiezingen.

Waardeloos
Het CDA zakte woensdag tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 19 naar hoogstwaarschijnlijk 15 zetels. Koopmans had woensdag dan ook geen prettige avond: "Een waardeloze uitslag en dat doet pijn omdat mensen er hard voor werken. In 2012 was het nog slechter, maar dat maakt de uitslag er niet beter op." Volgens Koopmans heeft de strijd om het leiderschap binnen het CDA de partij geen goed gedaan. "Toen Sybrand Buma vertrok, was er een aantal goede mensen in het kabinet. Buma dacht dat hij niet boven de negentien zetels kon uitkomen en is toen vertrokken. Vanaf dat moment was de weg hobbelig. Er is geen duidelijke keuze gemaakt."

Verkiezing
Afgelopen zomer besloot het CDA een interne verkiezing te organiseren om het lijsttrekkerschap. Na een dag trok Wopke Hoekstra zich terug uit die verkiezing. "Dat was al een hele rare start." Volgens Koopmans had de lijstrekkersverkiezing nooit georganiseerd moeten worden. "Ik heb vaker tegen de partijvoorzitter gezegd dat het niet verstandig is om een verkiezing te doen, ook publiekelijk. Het had het risico dat je een richtingenstrijd zou krijgen." Hugo de Jonge won de lijsttrekkersverkiezing nipt voor Pieter Omtzigt maar trok zich terug omdat hij het te druk had als coronaminister. "Er was elke dag wel iets rondom het leiderschap wat niet werkte."

Verhaal
Volgens Mark Verheijen, oud-Kamerlid van de VVD, is de les voor het CDA dat de persoon, het verhaal en de tijdsgeest bij elkaar moeten passen. "Het leek soms of het CDA een campagne van acht jaar geleden voerde over hervormingen en bezuinigen. Terecht, maar daar ging de campagne niet over. Dus hij kwam niet in zijn verhaal en in de verdediging terecht."

Toekomst
Koopmans denkt wel dat Hoekstra de juiste man is het om CDA te leiden. "Ik geloof echt in zijn kwaliteiten, die heeft hij. We hebben het vaker gezien dat mensen moeten groeien in hun rol. Als hij er nu voor zou kiezen om in de Kamer te blijven is hij daar de leider en dan kan hij over vier jaar er winnend uitkomen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen