Overslaan en naar de inhoud gaan

Koopmans: Verlies CDA door 'hobbelig' leiderschap

Geplaatst opdonderdag 18 maart 2021 - 21:18

Ger Koopmans wijt het verlies van het CDA bij de Tweede Kamerverkiezingen aan het 'rommelige en hobbelige pad' van het leiderschap binnen het CDA.

De gedeputeerde, zelf ook oud-kamerlid, deed zijn uitspraken in het L1-programma AvondGasten: Verkiezingen.

Waardeloos
Het CDA zakte woensdag tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 19 naar hoogstwaarschijnlijk 15 zetels. Koopmans had woensdag dan ook geen prettige avond: "Een waardeloze uitslag en dat doet pijn omdat mensen er hard voor werken. In 2012 was het nog slechter, maar dat maakt de uitslag er niet beter op." Volgens Koopmans heeft de strijd om het leiderschap binnen het CDA de partij geen goed gedaan. "Toen Sybrand Buma vertrok, was er een aantal goede mensen in het kabinet. Buma dacht dat hij niet boven de negentien zetels kon uitkomen en is toen vertrokken. Vanaf dat moment was de weg hobbelig. Er is geen duidelijke keuze gemaakt."

Verkiezing
Afgelopen zomer besloot het CDA een interne verkiezing te organiseren om het lijsttrekkerschap. Na een dag trok Wopke Hoekstra zich terug uit die verkiezing. "Dat was al een hele rare start." Volgens Koopmans had de lijstrekkersverkiezing nooit georganiseerd moeten worden. "Ik heb vaker tegen de partijvoorzitter gezegd dat het niet verstandig is om een verkiezing te doen, ook publiekelijk. Het had het risico dat je een richtingenstrijd zou krijgen." Hugo de Jonge won de lijsttrekkersverkiezing nipt voor Pieter Omtzigt maar trok zich terug omdat hij het te druk had als coronaminister. "Er was elke dag wel iets rondom het leiderschap wat niet werkte."

Verhaal
Volgens Mark Verheijen, oud-Kamerlid van de VVD, is de les voor het CDA dat de persoon, het verhaal en de tijdsgeest bij elkaar moeten passen. "Het leek soms of het CDA een campagne van acht jaar geleden voerde over hervormingen en bezuinigen. Terecht, maar daar ging de campagne niet over. Dus hij kwam niet in zijn verhaal en in de verdediging terecht."

Toekomst
Koopmans denkt wel dat Hoekstra de juiste man is het om CDA te leiden. "Ik geloof echt in zijn kwaliteiten, die heeft hij. We hebben het vaker gezien dat mensen moeten groeien in hun rol. Als hij er nu voor zou kiezen om in de Kamer te blijven is hij daar de leider en dan kan hij over vier jaar er winnend uitkomen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen