Overslaan en naar de inhoud gaan

Koopmans: 'Rekening houden met kerst met beperkingen'

Geplaatst opwoensdag 28 oktober 2020 - 21:42

Viroloog Marion Koopmans uit Steyl zegt dat mensen rekening moeten houden met een Kerst met beperkingen.

Koopmans deed haar uitspraken in het L1-programma AvondGasten: Corona in Limburg. Ze maakt als viroloog deel uit van het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet adviseert over de aanpak van het coronavirus.

OMT
Koopmans: "In feite willen we terug naar de situatie aan het begin van de zomer. Dat is een situatie waarin er wel nieuwe gevallen zijn, maar de GGD kan testen en bron- en contactonderzoek kan doen."

In het OMT-advies staat dat in januari 2021 pas versoepelingen kunnen intreden, als de huidige maatregelen werken. Koopmans nuanceert dit. "Het zou kunnen zijn dat in de tweede helft van december de eerste versoepelingen te zien zijn. Maar we moeten rekening houden met een kerst met beperkingen."

Bovenbouw
Koopmans ging ook in op de mogelijkheid om de scholen te sluiten. In België wordt de herfstvakantie namelijk met twee weken verlengd. "Scholen sluiten is een optie, maar in Nederland willen we dat als laatste middel inzetten. Leerlingen kunnen geïnfecteerd raken en het virus verspreiden, maar minder dan volwassenen. Daarnaast hebben kinderen het minst last van de infectie. Daarom blijven scholen open."

Toch zegt Koopmans dat het niet ondenkbaar is dat scholen dichtgaan. Het OMT kijkt dan vooral naar de oudere leerlingen. "Op de middelbare school gedraagt de infectie zich bij oudere scholieren niet heel veel anders dan bij volwassenen." Er wordt dan vooral gekeken om de bovenbouw te sluiten, mocht dat noodzakelijk zijn, zo bevestigt Koopmans.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen