Overslaan en naar de inhoud gaan

Koopmans: 'Rekening houden met kerst met beperkingen'

Geplaatst opwoensdag 28 oktober 2020 - 21:42

Viroloog Marion Koopmans uit Steyl zegt dat mensen rekening moeten houden met een Kerst met beperkingen.

Koopmans deed haar uitspraken in het L1-programma AvondGasten: Corona in Limburg. Ze maakt als viroloog deel uit van het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet adviseert over de aanpak van het coronavirus.

OMT
Koopmans: "In feite willen we terug naar de situatie aan het begin van de zomer. Dat is een situatie waarin er wel nieuwe gevallen zijn, maar de GGD kan testen en bron- en contactonderzoek kan doen."

In het OMT-advies staat dat in januari 2021 pas versoepelingen kunnen intreden, als de huidige maatregelen werken. Koopmans nuanceert dit. "Het zou kunnen zijn dat in de tweede helft van december de eerste versoepelingen te zien zijn. Maar we moeten rekening houden met een kerst met beperkingen."

Bovenbouw
Koopmans ging ook in op de mogelijkheid om de scholen te sluiten. In België wordt de herfstvakantie namelijk met twee weken verlengd. "Scholen sluiten is een optie, maar in Nederland willen we dat als laatste middel inzetten. Leerlingen kunnen geïnfecteerd raken en het virus verspreiden, maar minder dan volwassenen. Daarnaast hebben kinderen het minst last van de infectie. Daarom blijven scholen open."

Toch zegt Koopmans dat het niet ondenkbaar is dat scholen dichtgaan. Het OMT kijkt dan vooral naar de oudere leerlingen. "Op de middelbare school gedraagt de infectie zich bij oudere scholieren niet heel veel anders dan bij volwassenen." Er wordt dan vooral gekeken om de bovenbouw te sluiten, mocht dat noodzakelijk zijn, zo bevestigt Koopmans.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen