Overslaan en naar de inhoud gaan

Koopmans: 'Rekening houden met kerst met beperkingen'

Geplaatst opwoensdag 28 oktober 2020 - 21:42

Viroloog Marion Koopmans uit Steyl zegt dat mensen rekening moeten houden met een Kerst met beperkingen.

Koopmans deed haar uitspraken in het L1-programma AvondGasten: Corona in Limburg. Ze maakt als viroloog deel uit van het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet adviseert over de aanpak van het coronavirus.

OMT
Koopmans: "In feite willen we terug naar de situatie aan het begin van de zomer. Dat is een situatie waarin er wel nieuwe gevallen zijn, maar de GGD kan testen en bron- en contactonderzoek kan doen."

In het OMT-advies staat dat in januari 2021 pas versoepelingen kunnen intreden, als de huidige maatregelen werken. Koopmans nuanceert dit. "Het zou kunnen zijn dat in de tweede helft van december de eerste versoepelingen te zien zijn. Maar we moeten rekening houden met een kerst met beperkingen."

Bovenbouw
Koopmans ging ook in op de mogelijkheid om de scholen te sluiten. In België wordt de herfstvakantie namelijk met twee weken verlengd. "Scholen sluiten is een optie, maar in Nederland willen we dat als laatste middel inzetten. Leerlingen kunnen geïnfecteerd raken en het virus verspreiden, maar minder dan volwassenen. Daarnaast hebben kinderen het minst last van de infectie. Daarom blijven scholen open."

Toch zegt Koopmans dat het niet ondenkbaar is dat scholen dichtgaan. Het OMT kijkt dan vooral naar de oudere leerlingen. "Op de middelbare school gedraagt de infectie zich bij oudere scholieren niet heel veel anders dan bij volwassenen." Er wordt dan vooral gekeken om de bovenbouw te sluiten, mocht dat noodzakelijk zijn, zo bevestigt Koopmans.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen