Overslaan en naar de inhoud gaan

Koopmans over Irispenning: 'Vind het heel eervol'

Geplaatst opdinsdag 5 oktober 2021 - 8:50

De in Steyl geboren viroloog Marion Koopmans is vereerd dat ze de Irispenning 2021 maandagavond in ontvangst mocht nemen. Dat zegt zei ze in de L1Nieuwsshow dinsdagochtend. Koopmans krijgt de prijs voor haar excellente wetenschapscommunicatie.

De prijs is een steuntje in de rug voor de viroloog. "Ik doe mijn werk en praat erover. Dat hoort erbij maar ik vind het fijn dat het wordt gewaardeerd."

Aan het begin van de pandemie was Koopmans nog redelijk onbekend bij het grote publiek maar dat is inmiddels wel anders. "Soms denk ik wel 'waar ben ik aan begonnen' maar dit hoort ook bij het werk."

Najaar
Volgens Koopmans moeten we voorzichtig zijn in het najaar. "De kans is groot dat er een flinke najaarsgolf komt. En we hebben anderhalf jaar geen griep gehad, dus het zou kunnen dat er ook een grote griepgolf komt. Het is dus verstandig om niet meteen terug te gaan naar het oude normaal maar met tussenstappen van maatregelen."

Vaccinatie
Een vaccin betekent volgens Koopmans niet dat je helemaal niet meer ziek wordt. "Met dit soort virussen kun je nooit 100 procent beschermd zijn. Je kunt nog altijd geïnfecteerd raken maar je wordt er wel duidelijk minder ziek van", zegt Koopmans.

Derde prik
Een derde prik is nu nog niet aan de orde voor iedereen volgens de viroloog uit Steyl. "Dat gebeurt wel als de bescherming van de vaccinatie omlaag gaat." De derde prik is nu vooral bedoeld voor mensen met een verzwakt immuunsysteem. Denk daarbij aan mensen die een medische behandeling hebben gehad zoals bij het ontvangen van een orgaan. "Voor hen is die booster belangrijk om de immuniteit verder op te krikken."

Geld
Aan de Irispenning zit ook een geldbedrag vast van tienduizend euro. Koopmans weet nog niet precies wat ze met dat geld doet. "Maar ik ga er wel een borrel mee organiseren voor de mensen om mij heen. Zij hebben net zo hard gewerkt. We doen het samen."

Lees ook: Koopmans krijgt Irispenning voor wetenschapscommunicatie

OMT
Koopmans krijgt de irispenning voor haar communicatie over de coronapandemie. Ze is onder andere hoogleraar Virologie, afdelingshoofd Viroscience van het ErasmusMC in Rotterdam en adviseert als lid van het Outbreak Management Team (OMT) de overheid over corona. Sinds de uitbraak van het virus is Koopmans vaak te zien in de media.

De prijs werd maandagavond uitgereikt door demissionair minister Ingrid van Engelshoven tijdens de Avond van Wetenschap & Maatschappij.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen