CDA-gedeputeerde Ger Koopmans heeft een dubbel gevoel bij het advies van de Raad voor Cultuur over de verdeling van de cultuursubsidies van het Rijk tussen 2017 en 2020.
Volgens Koopmans heeft een aantal talentvolle en innovatieve instellingen de gevraagde subsidie gekregen. Zoals Toneelgroep Maastricht, Het Laagland Jeugdtheater en kunstencentrum Marres. "Maar bij andere zijn opmerkingen gemaakt waarvan je denkt wat is dit nou weer", aldus de gedeputeerde.
Hij wijst daarbij onder meer op het advies om geen subsidie te verlenen aan Opera Zuid.
Lees ook: Geen subsidie Bonnefanten, veeg uit de pan voor Opera Zuid.
Al krijgt die een herkansing doordat ze een aangepast plan mogen indienen. "Ik ga er zeker van uit dat het alsnog goed komt", zegt Koopmans. Ook betreurt hij het dat wordt geadviseerd om het Bonnefantenmuseum om formele redenen geen subsidie te geven ondanks lovende woorden. "Aan complimenten zonder centen heb je niet zoveel."
Voorwaarde
Ook de voorwaarde die de Raad voor Cultuur wil verbinden aan de ruim zeven miljoen subsidie voor de Philharmonie Zuid-Nederland ziet hij niet zitten. Het symfonieorkest zou binnen vier jaar definitief moeten fuseren tot één orkest met één standplaats: Maastricht of Eindhoven.
De gedeputeerde gaat de komende tijd minister Bussemaker en de politiek in Den Haag benaderen om op die punten het advies van de Raad voor Cultuur niet te volgen.
Niet haalbaar
Directeur Stefan Rosu van de Philharmonie Zuidnederland noemt één standplaats de komende jaren praktisch niet haalbaar. Er is geen plek waar samen kan worden gerepeteerd, zo zegt hij. Bovendien moeten ook de provincies als subsidiegever ermee instemmen.
Wellicht dat het na 2020 wel haalbaar is, zo denkt Rosu. Want om artistieke redenen valt er wel wat voor te zeggen.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.