Overslaan en naar de inhoud gaan

Koopmans: niet teveel inzoomen op Britse variant coronavirus

Geplaatst opdonderdag 14 januari 2021 - 14:30

In het onderzoek naar mutaties van het coronavirus is het van belang dat we ons niet blindstaren op de Britse variant, die sinds december vorig jaar steeds meer in Nederland rondwaart.

Dat zegt de in Steyl geboren viroloog Marion Koopmans vanuit het Chinese Wuhan, waar zij momenteel met een internationaal onderzoeksteam van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verblijft om onderzoek te doen naar de herkomst van het coronavirus.

Oppassen
"Je moet oppassen dat je niet teveel inzoomt op deze specifieke variant. We moeten het hele plaatje in de gaten blijven houden", stelt Koopmans. "Er zijn vele variaties van het virus en lang niet alle hebben gevaarlijke eigenschappen."

Lees ook: Onduidelijkheid over vertrek viroloog Koopmans naar China

Steekproef
Op dit moment wordt in Nederland bij wijze van steekproef door het RIVM en Erasmus MC ongeveer een half procent van alle positieve coronatests onderzocht op de Britse variant. Daar komen de ruim 60.000 inwoners van de gemeente Lansingerland bovenop, die begin deze week na een uitbraak op een school zijn opgeroepen om zich te laten testen. Koopmans: "We zijn constant in overleg over de juiste verhouding van deze steekproef. Hoeveel aanvullende tests moet je verrichten voor een vertrouwde afspiegeling van de verspreiding? Het is niet te doen om iedereen aanvullend te testen."

Stappenplan
Het opsporen van de Britse variant is een tijdrovend proces, dat in twee stappen gaat. "Eerst maken we met een extra PCR-combinatietest, die ook veel in Engeland wordt gebruikt, de kans op aanwezigheid van de Britse mutatie snel aannemelijk." Deze test spoort drie delen van het genetisch materiaal van het virus op. Een van die stukjes is het S-gen. Omdat door de Britse variant dit gedeelte van het gen drastisch is veranderd, werkt de test nog maar voor twee van de drie stukken. Koopmans: "Het is het principe van 'waar rook is, is vuur'. Alle testuitslagen waar deze tweede test op faalt, selecteren we daarna voor uitgebreid vervolgonderzoek. Na een aantal dagen kunnen we dan met zekerheid zeggen of het om de Britse variant gaat."

Lees ook: Onderzoek: Britse coronavariant nog veel besmettelijker

Lockdown
Voorlopig heeft het kabinet besloten nog geen extra maatregelen te nemen tegen de Britse mutatie, al benadrukte RIVM-directeur Jaap van Dissel woensdag in gesprek met de Tweede Kamer dat een aanscherping van de lockdown serieus in overweging moet worden genomen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen