Overslaan en naar de inhoud gaan

Koopmans krijgt Irispenning voor wetenschapscommunicatie

Geplaatst opzondag 3 oktober 2021 - 23:00

Viroloog Marion Koopmans uit Steyl krijgt de Irispenning 2021 voor excellente wetenschapscommunicatie.

Maandag wordt de prijs aan de viroloog uitgereikt door demissionair minister Ingrid van Engelshoven tijdens de Avond van Wetenschap & Maatschappij.

OMT
Koopmans krijgt de prijs, tienduizend euro en een penning, voor haar communicatie over de coronapandemie. Ze is onder andere hoogleraar Virologie, afdelingshoofd Viroscience van het ErasmusMC in Rotterdam en adviseert als lid van het Outbreak Management Team (OMT) de overheid over corona. Sinds de uitbraak van het virus is Koopmans vaak te zien in de media.

Geduldig en informatief
De jury stelt dat de viroloog ingewikkelde kwesties eenduidig, geduldig en informatief verwoordt aan het publiek. "Heikele punten" gaat ze niet uit de weg en de jury waardeert het hoe zij, ook op sociale media, het debat aangaat en "ongezouten meningen telkens weer weet te normaliseren en terug te brengen tot de nuchtere, wetenschappelijke feiten".

ErasmusMC
Koopmans is onder andere hoogleraar Virologie en afdelingshoofd Viroscience van het ErasmusMC in Rotterdam. De Irispenning werd in 2019 in het leven geroepen om instellingen, projecten of personen te bekronen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de toenemende aandacht voor wetenschap en technologie.

Initiatiefnemers zijn wetenschapsmusea Rijksmuseum Boerhaave, NEMO Science Museum en Teylers Museum. Wetenschapper Robbert Dijkgraaf won de eerste keer, de tweede penning ging naar Lowlands Science, het wetenschapsprogramma van het festival.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen