Overslaan en naar de inhoud gaan

Koopmans: 'Coronavirus heeft ook invloed op bloedvaten'

Geplaatst opvrijdag 2 oktober 2020 - 22:04

Niet alleen longen, maar ook bloedvaten kunnen worden aangetast door het coronavirus. Dat zegt viroloog Marion Koopmans uit Steyl. Daarnaast denkt Koopmans dat een vaccin niet direct betekent dat alles weer mag.

Koopmans deed haar uitspraken in de talkshow Lof der Geneeskunst van RTV Rijnmond. L1 zendt komende zondag een samenvatting uit van de talkshow.

Bloedvaten
Koopmans is viroloog bij het Erasmus MC in Rotterdam. Daar onderzoeken ze de klachten die mensen overhouden aan het coronavirus. "Daaruit blijkt dat mensen last hebben van langdurige vermoeidheid en longproblemen. Maar er is ook een deel, en dat is nieuwe kennis, waarbij iets gebeurt met de bloedvaten. Dit virus is niet alleen een longvirus", aldus Koopmans.

Video: RTV Rijnmond

Vaccin
Koopmans is positief over de ontwikkeling van een vaccin, maar verwacht niet dat het betekent dat alles weer direct kan en mag. "Ik denk dat we over een jaar een vaccin hebben, maar ik weet niet of dat voldoende is dat we allemaal in zalen kunnen zitten. Ik verwacht wel vaccins begin volgend jaar, maar dan gaan we een fase in waar vaccineren een van de maatregelen is om het virus te in bedwang te houden. Maar daarin moet je ook keuzes maken, dus alles helemaal open zou snel zijn."

Samenwerking
In de talkshow werd teruggekeken op de eerste coronagolf en vooruitgekeken naar de toekomst. Koopmans kijkt kritisch terug op de samenwerking de afgelopen maanden. "Er zijn ongelofelijk veel klinische trials (onderzoeken red.) begonnen, maar zoveel tegelijk, dat ze eigenlijk te klein zijn. We moeten ervoor zorgen dat ziekenhuizen samenwerken. Zo kunnen we mogelijke behandelingen snel evalueren en toepassen."

Samenvatting
Een samenvatting van de talkshow Lof der Geneeskunst, waarin onder meer ook Ernst Kuipers, voorzitter Landelijke Netwerk Acute Zorg, en Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, te gast zijn, is zondag te zien op L1 televisie om 09:35 uur, 14:40 uur, 18:30 uur en 23:00 uur.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Overzicht
Het verhaal van een Limburgse wereldster: André Rieu
Uitgelicht
Het verhaal van een Limburgse wereldster: André Rieu

Violist en orkestleider André Rieu vertelt in een openhartig interview over zijn moeilijke jeugd, zijn carrière van violist naar orkestleder en entertainer van wereldformaat.

Rieu stelde samen met zijn vrouw Marjorie voor L1 TV exclusief een programma samen met hoogtepunten van alle concerten op het Vrijthof in Maastricht.

Zaterdag en zondag op L1 TV
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Kom helemaal in de stemming voor de LVK-Finale

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen