Overslaan en naar de inhoud gaan

Koolmees moet strijd aanbinden met eikenprocessierups

Geplaatst opwoensdag 5 februari 2020 - 5:58

Nestkastjes voor koolmezen en pimpelmezen zijn het nieuwste wapen in de strijd tegen de eikenprocessierups.

Om die reden is natuurorganisatie IKL Limburg begonnen met het ophangen van nestkastjes in onder meer de gemeente Leudal, waar deze week ongeveer 230 nieuwe nestkastjes een plek kregen.

Video: L1

Overlast
"In de zomer zien we dat we steeds meer overlast hebben van de eikenprocessierups", vertelt Sabine de Jong van het IKL. "Wij zijn er sinds een paar jaar pas achter dat koolmezen de processierupsen eten", zegt De Jong. "Sterker nog, de meesjes zelf hebben er ook een tijdje over gedaan om erachter te komen dat ze deze rupsen lusten en er hun jongen mee kunnen voeren."

Ecologisch
Het is een biologische oplossing tegen de opmars van de eikenprocessierups, volgens Larse Claessens van het IKL. De mezen-nestkastjes worden ingezet naast de huidige bestrijdingsmogelijkheden. "Ik hoop wel dat we met deze oplossing binnen nu en een jaar of tien de eikenprocessierups dusdanig hebben kunnen terugdringen dat we aanzienlijk minder overlast hebben", aldus Claessens.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen