Overslaan en naar de inhoud gaan

Koolmees moet strijd aanbinden met eikenprocessierups

Geplaatst opwoensdag 5 februari 2020 - 5:58

Nestkastjes voor koolmezen en pimpelmezen zijn het nieuwste wapen in de strijd tegen de eikenprocessierups.

Om die reden is natuurorganisatie IKL Limburg begonnen met het ophangen van nestkastjes in onder meer de gemeente Leudal, waar deze week ongeveer 230 nieuwe nestkastjes een plek kregen.

Video: L1

Overlast
"In de zomer zien we dat we steeds meer overlast hebben van de eikenprocessierups", vertelt Sabine de Jong van het IKL. "Wij zijn er sinds een paar jaar pas achter dat koolmezen de processierupsen eten", zegt De Jong. "Sterker nog, de meesjes zelf hebben er ook een tijdje over gedaan om erachter te komen dat ze deze rupsen lusten en er hun jongen mee kunnen voeren."

Ecologisch
Het is een biologische oplossing tegen de opmars van de eikenprocessierups, volgens Larse Claessens van het IKL. De mezen-nestkastjes worden ingezet naast de huidige bestrijdingsmogelijkheden. "Ik hoop wel dat we met deze oplossing binnen nu en een jaar of tien de eikenprocessierups dusdanig hebben kunnen terugdringen dat we aanzienlijk minder overlast hebben", aldus Claessens.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen