Overslaan en naar de inhoud gaan

Kookboek: 'Jagen gaat niet over schieten, maar over eten'

Geplaatst opzaterdag 5 december 2020 - 14:00

Geroosterde wasbeer, eekhoorn in jus, hert gestoofd in Coca-Cola. Het zijn een aantal recepten uit het boek Op Jacht van fotograaf en schrijfster Isabella Rozendaal (37) uit Maastricht.

Rozendaal fotografeert al jaren dieren en gaat sinds 2007 met jagers mee op pad in Nederland, Duitsland, de Verenigde Staten en Brazilië. Ze volgt zelf een jachtopleiding, leert hoe ze moet slachten en wild moet bereiden.

Relatie tussen mens en dier
Al jaren is ze gefascineerd door de ambivalente relatie tussen mens en dier. "De kat wordt vertroeteld als een volwaardig gezinslid, terwijl we ondertussen wel gewoon plofkip eten. Mensen denken bij het jagen eigenlijk alleen maar aan het moment van schieten, terwijl het uiteindelijk over eten gaat. Op Jacht is eigenlijk een heel omslachtig boek om te praten over hoe je iets op je bord krijgt."

Omgang met huisdieren
In 2019 heeft ze een tentoonstelling in Fotomuseum Den Haag met de foto's die ze op jacht neemt (Isabella Hunts), nu is er het boek Op Jacht. "Het is eigenlijk begonnen met mijn eindexamenproject op de Kunstacademie in 2007. Dat ging over de menselijke omgang met huisdieren. Daar zit iets heel ambivalents in: huisdieren zijn volwaardige gezinsleden, terwijl we ondertussen massaal vlees eten en het bestaan van de bio-industrie accepteren", vertelt Rozendaal.

Fototentoonstelling 'Isabella Hunts' in Fotomuseum Den Haag
Fototentoonstelling 'Isabella Hunts' in Fotomuseum Den Haag
Foto: Isabella Rozendaal

Omgekeerde wereld
“Toen ik een keer mee op jacht ging ervoer ik een totaal omgekeerde wereld. Niet per se beter, maar heel anders. Als jager ben je erbij als je eten sterft, en dat zorgt dat je er op een andere manier naar kijkt, dat je als mens onderdeel bent van een voedselketen."

Mee op jacht
Rozendaal gaat met allerlei jachtpartijen mee zoals drijfjacht, jacht op groot wild, klein wild, alligatorjacht, plezierjacht. Vooral die laatste vind ze soms moeilijk verteerbaar. "In Texas fokken ze een hert zo groot mogelijk, brengen hem naar de plek waar je hem kunt schieten, en het enige wat je dan nog hoeft te doen als jager, is aanleggen en de trekker overhalen."

Terwijl dat moment, het schieten, eigenlijk maar een klein gedeelte is van de jacht. Het uren wachten (aanzitten) op een hoogzit, het zonder buit huiswaarts keren, het sociale aspect van samen jagen, het ontweiden, klaarmaken en opeten van het dier dat je geschoten hebt, het zijn allemaal onderdelen van de jacht, schrijft Rozendaal in haar boek.

Fototentoonstelling 'Isabella Hunts' in Fotomuseum Den Haag
Fototentoonstelling 'Isabella Hunts' in Fotomuseum Den Haag
Foto: Isabella Rozendaal

Braziliaanse stam
In 2015 maakte ze haar laatste grote reis om met jagers op pad te kunnen. Diep in de Braziliaanse jungle sloot ze zich een aantal weken aan bij een inheemse stam die leeft van de jacht. "Kinderen leren daar van jongs af aan dat ze onderdeel uitmaken van dezelfde levende wereld als de dieren die ze eten. Dat hoef je ze niet uit te leggen, dat zien ze met hun eigen ogen. Het is precies datgene dat we hier in het westen in de loop van de tijd verloren zijn, dat contact met de natuur, met ons eten."

Favoriete recept
Rozendaal vroeg alle jagers met wie ze op pad ging naar hun favoriete recept. Veel van de recepten belandden uiteindelijk in haar boek. Maar de reactie van een van de kinderen in Brazilië was misschien wel het veelzeggendst. "Op de vraag 'hoe maak je jouw favoriete visrecept', begon dat kind met te zeggen 'nou, je vangt eerst een vis', om vervolgens pas over de bereiding te beginnen. Dat vangen van die vis als onderdeel van het recept. Dat is onze cultuur toch minder vanzelfsprekend.”

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen