Overslaan en naar de inhoud gaan

Kookboek: 'Jagen gaat niet over schieten, maar over eten'

Geplaatst opzaterdag 5 december 2020 - 14:00

Geroosterde wasbeer, eekhoorn in jus, hert gestoofd in Coca-Cola. Het zijn een aantal recepten uit het boek Op Jacht van fotograaf en schrijfster Isabella Rozendaal (37) uit Maastricht.

Rozendaal fotografeert al jaren dieren en gaat sinds 2007 met jagers mee op pad in Nederland, Duitsland, de Verenigde Staten en Brazilië. Ze volgt zelf een jachtopleiding, leert hoe ze moet slachten en wild moet bereiden.

Relatie tussen mens en dier
Al jaren is ze gefascineerd door de ambivalente relatie tussen mens en dier. "De kat wordt vertroeteld als een volwaardig gezinslid, terwijl we ondertussen wel gewoon plofkip eten. Mensen denken bij het jagen eigenlijk alleen maar aan het moment van schieten, terwijl het uiteindelijk over eten gaat. Op Jacht is eigenlijk een heel omslachtig boek om te praten over hoe je iets op je bord krijgt."

Omgang met huisdieren
In 2019 heeft ze een tentoonstelling in Fotomuseum Den Haag met de foto's die ze op jacht neemt (Isabella Hunts), nu is er het boek Op Jacht. "Het is eigenlijk begonnen met mijn eindexamenproject op de Kunstacademie in 2007. Dat ging over de menselijke omgang met huisdieren. Daar zit iets heel ambivalents in: huisdieren zijn volwaardige gezinsleden, terwijl we ondertussen massaal vlees eten en het bestaan van de bio-industrie accepteren", vertelt Rozendaal.

Fototentoonstelling 'Isabella Hunts' in Fotomuseum Den Haag
Fototentoonstelling 'Isabella Hunts' in Fotomuseum Den Haag
Foto: Isabella Rozendaal

Omgekeerde wereld
“Toen ik een keer mee op jacht ging ervoer ik een totaal omgekeerde wereld. Niet per se beter, maar heel anders. Als jager ben je erbij als je eten sterft, en dat zorgt dat je er op een andere manier naar kijkt, dat je als mens onderdeel bent van een voedselketen."

Mee op jacht
Rozendaal gaat met allerlei jachtpartijen mee zoals drijfjacht, jacht op groot wild, klein wild, alligatorjacht, plezierjacht. Vooral die laatste vind ze soms moeilijk verteerbaar. "In Texas fokken ze een hert zo groot mogelijk, brengen hem naar de plek waar je hem kunt schieten, en het enige wat je dan nog hoeft te doen als jager, is aanleggen en de trekker overhalen."

Terwijl dat moment, het schieten, eigenlijk maar een klein gedeelte is van de jacht. Het uren wachten (aanzitten) op een hoogzit, het zonder buit huiswaarts keren, het sociale aspect van samen jagen, het ontweiden, klaarmaken en opeten van het dier dat je geschoten hebt, het zijn allemaal onderdelen van de jacht, schrijft Rozendaal in haar boek.

Fototentoonstelling 'Isabella Hunts' in Fotomuseum Den Haag
Fototentoonstelling 'Isabella Hunts' in Fotomuseum Den Haag
Foto: Isabella Rozendaal

Braziliaanse stam
In 2015 maakte ze haar laatste grote reis om met jagers op pad te kunnen. Diep in de Braziliaanse jungle sloot ze zich een aantal weken aan bij een inheemse stam die leeft van de jacht. "Kinderen leren daar van jongs af aan dat ze onderdeel uitmaken van dezelfde levende wereld als de dieren die ze eten. Dat hoef je ze niet uit te leggen, dat zien ze met hun eigen ogen. Het is precies datgene dat we hier in het westen in de loop van de tijd verloren zijn, dat contact met de natuur, met ons eten."

Favoriete recept
Rozendaal vroeg alle jagers met wie ze op pad ging naar hun favoriete recept. Veel van de recepten belandden uiteindelijk in haar boek. Maar de reactie van een van de kinderen in Brazilië was misschien wel het veelzeggendst. "Op de vraag 'hoe maak je jouw favoriete visrecept', begon dat kind met te zeggen 'nou, je vangt eerst een vis', om vervolgens pas over de bereiding te beginnen. Dat vangen van die vis als onderdeel van het recept. Dat is onze cultuur toch minder vanzelfsprekend.”

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen