Overslaan en naar de inhoud gaan

Koninklijke treurwilg van Beatrix geknakt door de storm

Geplaatst opdonderdag 21 oktober 2021 - 20:23

De treurwilg in Meerlo, ooit geplant ter ere van de geboorte van kroonprinses Beatrix, heeft donderdag door de storm het loodje gelegd.

De majestueuze boom kende veel verhalen, maar nu is het einde echt daar tot groot verdriet van de omwonenden.

Pieterpad
De wilg stond midden op de route van het Pieterpad. De zogeheten Beatrix-boom was een geliefde, doch weemoedige stop voor duizenden toeristen. De boom werd speciaal voor de geboorte van de toenmalige kroonprinses in de binnenplaats van 't Kasteelke geplant door Bertus Poels, in januari 1938. Nu, 83 jaar later, maakt de storm een einde aan een tijdperk.

Brandweerboom
De Meerlose treurwilg heeft een bijzonder verhaal. Planter Poels was namelijk niet alleen de eigenaar sinds de jaren '30, hij was ook brandweercommandant in het dorp. Telkens als hij klaar was met blussen, hing hij zijn brandweerslangen te drogen in de treurwilg.

Zorgenkindje
Inmiddels is 'vader Poels' niet meer. Zijn opvolger werd Jan van Susante. Voor hem werd de boom een zorgenkindje, met schimmels en gekwakkel. "Hij is zelfs als meerdere keren onderzocht door een boomchirurg", vertelt hij. Een treurig einde, voor een treurige boom, die zelfs stond ingeschreven in het Landelijk Register van Monumentale Bomen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen