koningsdag_2022_headergraphic_1200x160_small

Koningsdag 2022

Koning Willem-Alexander en zijn familie vieren 27 april Koningsdag in Maastricht, nadat het feest daar in 2020 niet heeft kunnen doorgaan vanwege de coronamaatregelen.
Miniatuurversie standbeeld Amalia (11 mei 2022)

Na groot beeld Amalia nu miniatuurversies in de maak

Na het metershoge Amaliastandbeeld laat Oranjefan Johan Vlemmix ook kleinere beeldjes van de kroonprinses maken.

ELSKE
Koning aan de bar: 'Eindelijk kan ik even zitten'

"Geweldig en onvoorstelbaar", zegt Hans Paumen. De koning die eventjes nippend bij hem aan de bar staat heeft niet alleen bij de voorzitter van het Elsmuseum veel losgemaakt. Kruidenbitter Elske uit Beek is even 'wereldnieuws'.

Fietsendepot met opgehaalde fietsen Koningsdag (28 apr 2022)
Nog geen stormloop bij depot voor weggehaalde fietsen

Het loopt - zoals verwacht - nog geen storm bij het fietsendepot in Maastricht. Tot dusver zijn 98 fietsen en 9 scooters opgehaald die vanwege Koningsdag zijn verwijderd uit de straten van de stad.

Koninklijke familie logeert bij Van der Valk Maastricht
Koning kiest gewoon voor 'een Valkie' op Koningsdag

Geen schnitzel met appelmoes, maar wel een wijntje aan de bar. De avond (en nacht) voorafgaand aan Koningsdag verbleef de koning met zijn familie in hotel Van der Valk in Maastricht.

De koninklijke afterparty bij L1
Dragqueen ontmoet koning: 'Werd tijd dat dit gebeurde'

Belangenorganisatie COC Limburg is trots dat dragqueens tijdens Koningsdag mochten optreden voor koning Willem-Alexander. "Het was prachtig en het was ook tijd dat dit gebeurde. Drag wordt langzamerhand mainstream", blikt Pieter Roberts, de man achter het dragkarakter 'Patty Pam-Pam', terug.

Koningsdag Maastricht Willem-Alexander en zijn gezin (27 april 2022)
(Inter)nationale media zetten Koningsdag in schijnwerpers

Met de media-aandacht voor Koningsdag in Maastricht werd onze provinciehoofstad woensdag flink in de schijnwerpers gezet, blijkt uit een rondgang van L1. "De Oranjes waren écht onderdeel van de stad."

ANP_447692427
Drie kussen voor Máxima (en andere onverwachte ontmoetingen)

Veel mensen kregen een boks of een handje van Koning Willem-Alexander, of gingen met leden van de koninklijke familie op de foto. Maar een enkeling had op Koningsdag in Maastricht een wel heel bijzondere spontane ontmoeting met een lid van het koningshuis. "Máxima kussen is ontstaan als grapje."

Vrijthof opruimen (28 apr 2022)
Troep ruimen Maastricht: 'Twee ton afval voor de middag weg'

Er werd hard gewerkt de afgelopen dagen om Maastricht op zijn mooist te maken voor de koninklijke familie. Donderdag worden de handen opnieuw uit de mouwen gestoken om de stad weer schoon te krijgen.

Koningsdag Maastricht Willem-Alexander (27 april 2022)
Twee miljoen kijkers voor Koningsdag in Maastricht

Ruim twee miljoen mensen hebben woensdag op televisie gekeken naar het bezoek van de koninklijke familie aan Maastricht.

vuurwerk Maastricht Koningsdag (28 apr 2022)
Maastricht sluit Koningsdag feestelijk af

Maastricht heeft Koningsdag woensdagavond feestelijk afgesloten met vuurwerk.

Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond