Overslaan en naar de inhoud gaan

Koningin Máxima brengt verrassingsbezoek aan Kerkrade

Geplaatst opdonderdag 31 januari 2019 - 16:36

Verschillende mensen die in de schulden zitten, vertelden donderdagmiddag in Kerkrade hun verhaal aan koningin Máxima.

De vrouw van koning Willem-Alexander bracht een een verrassingsbezoek aan Schuldhulpmaatje Parkstad. Dat is een organisatie waar mensen die in de schulden zitten hulp krijgen.

Video: L1

Persoonlijk situatie
"Je probeert het weg te stoppen, maar nu schaam ik me er niet meer voor", vertelt cliënte Astrid Fox aan Máxima, die veel vragen stelt over de persoonlijk situatie van de mensen. Volgens de koningin vallen deze mensen vaak tussen wal en schip.

Hulp
Astrid vertelt dat het bij haar zeker vijf jaar duurde voordat ze hulp zocht. "Het begint klein, maar het wordt steeds erger en op een gegeven moment moet je ook je huis verkopen. Als je dan eindelijk hulp hebt, dan valt er echt een last van je schouder", vertelt de Kerkraadse. Zij zit nu aan het einde van het traject.

Máxima liet aan het einde van het bezoek weten het een plezier gevonden te hebben om in Kerkrade te zijn geweest.

1400 cliënten
Om te voorkomen dat mensen niet weten waar ze met hun problemen terecht kunnen, werken meerdere organisaties met elkaar samen. Ook over die samenwerking werd de koningin uitvoerig geïnformeerd. De organisatie bestaat nu acht jaar en vorig jaar werden ruim 1400 cliënten uit Heerlen en Kerkrade geholpen. Daarvoor zijn 130 vrijwilligers beschikbaar. Ze worden als 'maatje' gekoppeld aan mensen die hulp nodig hebben.

Taboe
"Het gevoel dat ze hulp krijgen is al heel belangrijk, want er rust nog steeds een taboe op het hebben van schulden. Mensen willen er niet mee te koop lopen en het gaat echt niet alleen om mensen aan de onderkant van de samenleving. Ook mensen met een universitaire opleiding komen in de problemen, bijvoorbeeld bij een scheiding of een faillissement", zegt Wiel van Herten namens de stichting.

De koningin opende eerder op de dag de tentoonstelling over de New Yorkse kunstenaar Basquiat in SCHUNCK in Heerlen.

Lees ook: Video: Koningin Máxima spuit graffiti in Heerlen

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen