Overslaan en naar de inhoud gaan

Koningin Máxima brengt verrassingsbezoek aan Kerkrade

Geplaatst opdonderdag 31 januari 2019 - 16:36

Verschillende mensen die in de schulden zitten, vertelden donderdagmiddag in Kerkrade hun verhaal aan koningin Máxima.

De vrouw van koning Willem-Alexander bracht een een verrassingsbezoek aan Schuldhulpmaatje Parkstad. Dat is een organisatie waar mensen die in de schulden zitten hulp krijgen.

Video: L1

Persoonlijk situatie
"Je probeert het weg te stoppen, maar nu schaam ik me er niet meer voor", vertelt cliënte Astrid Fox aan Máxima, die veel vragen stelt over de persoonlijk situatie van de mensen. Volgens de koningin vallen deze mensen vaak tussen wal en schip.

Hulp
Astrid vertelt dat het bij haar zeker vijf jaar duurde voordat ze hulp zocht. "Het begint klein, maar het wordt steeds erger en op een gegeven moment moet je ook je huis verkopen. Als je dan eindelijk hulp hebt, dan valt er echt een last van je schouder", vertelt de Kerkraadse. Zij zit nu aan het einde van het traject.

Máxima liet aan het einde van het bezoek weten het een plezier gevonden te hebben om in Kerkrade te zijn geweest.

1400 cliënten
Om te voorkomen dat mensen niet weten waar ze met hun problemen terecht kunnen, werken meerdere organisaties met elkaar samen. Ook over die samenwerking werd de koningin uitvoerig geïnformeerd. De organisatie bestaat nu acht jaar en vorig jaar werden ruim 1400 cliënten uit Heerlen en Kerkrade geholpen. Daarvoor zijn 130 vrijwilligers beschikbaar. Ze worden als 'maatje' gekoppeld aan mensen die hulp nodig hebben.

Taboe
"Het gevoel dat ze hulp krijgen is al heel belangrijk, want er rust nog steeds een taboe op het hebben van schulden. Mensen willen er niet mee te koop lopen en het gaat echt niet alleen om mensen aan de onderkant van de samenleving. Ook mensen met een universitaire opleiding komen in de problemen, bijvoorbeeld bij een scheiding of een faillissement", zegt Wiel van Herten namens de stichting.

De koningin opende eerder op de dag de tentoonstelling over de New Yorkse kunstenaar Basquiat in SCHUNCK in Heerlen.

Lees ook: Video: Koningin Máxima spuit graffiti in Heerlen

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen