Overslaan en naar de inhoud gaan

Koningin Máxima brengt verrassingsbezoek aan Kerkrade

Geplaatst opdonderdag 31 januari 2019 - 16:36

Verschillende mensen die in de schulden zitten, vertelden donderdagmiddag in Kerkrade hun verhaal aan koningin Máxima.

De vrouw van koning Willem-Alexander bracht een een verrassingsbezoek aan Schuldhulpmaatje Parkstad. Dat is een organisatie waar mensen die in de schulden zitten hulp krijgen.

Video: L1

Persoonlijk situatie
"Je probeert het weg te stoppen, maar nu schaam ik me er niet meer voor", vertelt cliënte Astrid Fox aan Máxima, die veel vragen stelt over de persoonlijk situatie van de mensen. Volgens de koningin vallen deze mensen vaak tussen wal en schip.

Hulp
Astrid vertelt dat het bij haar zeker vijf jaar duurde voordat ze hulp zocht. "Het begint klein, maar het wordt steeds erger en op een gegeven moment moet je ook je huis verkopen. Als je dan eindelijk hulp hebt, dan valt er echt een last van je schouder", vertelt de Kerkraadse. Zij zit nu aan het einde van het traject.

Máxima liet aan het einde van het bezoek weten het een plezier gevonden te hebben om in Kerkrade te zijn geweest.

1400 cliënten
Om te voorkomen dat mensen niet weten waar ze met hun problemen terecht kunnen, werken meerdere organisaties met elkaar samen. Ook over die samenwerking werd de koningin uitvoerig geïnformeerd. De organisatie bestaat nu acht jaar en vorig jaar werden ruim 1400 cliënten uit Heerlen en Kerkrade geholpen. Daarvoor zijn 130 vrijwilligers beschikbaar. Ze worden als 'maatje' gekoppeld aan mensen die hulp nodig hebben.

Taboe
"Het gevoel dat ze hulp krijgen is al heel belangrijk, want er rust nog steeds een taboe op het hebben van schulden. Mensen willen er niet mee te koop lopen en het gaat echt niet alleen om mensen aan de onderkant van de samenleving. Ook mensen met een universitaire opleiding komen in de problemen, bijvoorbeeld bij een scheiding of een faillissement", zegt Wiel van Herten namens de stichting.

De koningin opende eerder op de dag de tentoonstelling over de New Yorkse kunstenaar Basquiat in SCHUNCK in Heerlen.

Lees ook: Video: Koningin Máxima spuit graffiti in Heerlen

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen