Overslaan en naar de inhoud gaan

Koning van de Oelemarkt wil 28 jaar na moord vrijheid terug

Geplaatst opmaandag 17 augustus 2020 - 6:58

Als je het aan Frans C. (71) vraagt, zit hij al 28 jaar ten onrechte in de gevangenis en later in een tbs-kliniek voor moord. De senior uit Weert schoot in augustus 1992 Appie Bourimi dood en zit sindsdien 'binnen'.

Frans mag zijn zaak aanstaande maandag opnieuw bepleiten voor de rechter in Roermond.

Weinig perspectief
Het gaat maandag om de verlenging van zijn tbs-traject, dat in 2000 is gestart. Frans zit op een longstay-afdeling, waar tbs'ers zitten die amper zicht hebben op een terugkeer in de samenleving. Hij wil niet of nauwelijks meewerken aan behandeling, omdat hij nog altijd vindt dat hij ten onrechte is veroordeeld voor de moord op Appie Bourimi (25). Dat bevestigt zijn advocaat Job Knoester.

Kastelein vermoord
Om deze moord was in de jaren 90 veel te doen. Allereerst was Frans al eerder veroordeeld voor een levensdelict; in 1973 vermoordde hij de Weerter kastelein Frans Derix om geld uit de kassa te kunnen stelen. Hij kreeg acht jaar cel, waarvan hij er uiteindelijk vijf daadwerkelijk in de gevangenis doorbracht.

Marokkaanse kickbokser
Daarnaast waren er begin jaren 90 de nodige spanningen in het uitgaansleven in Weert. Een groep jongeren van Marokkaanse komaf zou geregeld betrokken zijn bij knokpartijen. Onder hen, zo zouden later enkele betrokkenen zeggen, Appie Bourimi. Een Marokkaanse twintiger die plaatselijk naam voor zichzelf had gemaakt als kickbokser.

ANP-307033203
Een campagne van de gemeente Weert in 2008 om uitgaansoverlast tegen te gaan.
Archieffoto: ANP

Lak aan Frans
Frans had vanwege zijn eerdere veroordeling een stevige reputatie en waande zich volgens justitie de koning van de Oelemarkt, waar het uitgaansleven van Weert zich ook toen al centreerde. De Marokkaanse jongens zouden echter lak hebben gehad aan de status van Frans. Op 22 augustus 1992 kwam het voor de zoveelste keer tot een confrontatie tussen Frans en de jongens.

'Die apen'
De 'koning' had het gehad en ging naar huis om een revolver te halen. "Ik wilde die apen eens even laten zien wie de baas was", zei hij na de schietpartij. Uiteindelijk trof hij Appie en zijn vrienden in een discotheek. Daar schoot hij Appie in zijn rug, om daarna nog een paar keer in de lucht te schieten. De kickbokser zou een maand later aan zijn verwondingen overlijden.

Een agent die ter plaatse kwam, werd ook neergeschoten door Frans. Dit alles leverde, ook na hoger beroep en cassatie, twaalf jaar celstraf en een tbs-maatregel op.

Bij de gekken
Dat laatste was tegen het zere been van Frans. "Stop me niet bij die gekken, geef me dan maar meer celstraf", zei hij tevergeefs tegen de rechter. De zeventiger heeft zijn strijd nooit opgegeven. Hij ging niet alleen in hoger beroep en cassatie, maar vroeg ook meermaals om zijn zaak te herzien. "Iedere keer dat ik hem spreek, is dat het eerste gespreksonderwerp", zegt advocaat Knoester.

Principes van Frans
Knoester omschrijft zijn cliënt als een principiële man. "Hij zegt dat hij destijds handelde uit noodweer. Uit principe werkt hij niet mee aan een systeem dat hem in zijn ogen ten onrechte heeft veroordeeld. Zelfs niet als dat betekent dat hij nooit meer naar buiten mag." Maar zijn er überhaupt nog mogelijkheden voor Frans? "Jawel, die zijn er wel. De deur is zeker nog niet helemaal dicht."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen