Overslaan en naar de inhoud gaan

Koning steekt arts in Hoensbroek hart onder de riem

Geplaatst opvrijdag 25 december 2020 - 14:22

Koning Willem-Alexander stond in zijn kersttoespraak op Eerste Kerstdag stil bij alle mensen die door corona zijn getroffen, op welke manier dan ook, en stak hen een hart onder de riem.

"Zoveel gezichten. Zoveel persoonlijke verhalen. Die arts in Hoensbroek, in revalidatie nadat ze zelf geveld was door het virus. Nog te zwak om thuis een pan af te gieten. Maar toch van plan om weer aan de slag te gaan zodra het kon", zo sprak de koning.

De koning had het over de anesthesioloog en intensivist Meta van der Woude. "Ik heb zoveel berichtjes gekregen. Het is heel bijzonder", laat Van der Woude aan L1 weten.

Hart onder de riem
"Mijn hart gaat uit naar al die mensen wier bestaan overhoop gegooid is." Hij dacht aan zorgmedewerkers, studenten, ondernemers, mensen in de cultuursector en mensen die iemand hebben verloren: "Bodemloos is het verdriet van iedereen die een dierbare heeft verloren, door Covid of welke oorzaak dan ook, en het gevoel heeft niet goed afscheid te hebben kunnen nemen."

Dank
Willem-Alexander bedankte iedereen die zich de afgelopen maanden aan de coronavoorschriften heeft gehouden. Hij zei dat de coronapandemie 'het allerbeste' in ons heeft wakker gemaakt, maar ons ook confronteerde 'met de scherpe en ongemakkelijke kanten van onszelf en de samenleving', daarbij doelend op onrust en onzekerheid. "Daar kunnen we slecht mee omgaan. We gaan ervan uit dat alles in het leven te beheersen is, maar dit onttrekt zich aan onze greep", aldus de koning.

Onderling begrip
"Wie onzeker is, kan houvast zoeken in ferme ideeën, beelden en standpunten. Maar wat als je het gewoon even niet weet? Als je twijfelt? Of soms van mening verandert? Misschien bent u moe van de manische meningenmachine en snakt u stilletjes naar een beetje onderling begrip. Ontspanning. Doodgewone vriendelijkheid." Dat mag, aldus de koning, daarmee ben je geen buitenbeentje. "Ook de zachte stemmen verdienen het gehoord te worden".

Verdraagzaamheid
Hij pleitte met verwijzing naar de apostel Paulus in de Bijbel, voor verdraagzaamheid en medemenselijkheid: "Een land waarin mensen elkaar liefdevol tegemoet treden, is een land waar mensen zich thuis kunnen voelen." De vorst eindigde zijn toespraak met "Heb geduld. De zon keert terug. Het licht komt terug."

De koning sprak zijn rede uit in de Chinese Zaal van zijn woonpaleis Huis ten Bosch in Den Haag. De toespraak werd eerder deze week opgenomen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen