Overslaan en naar de inhoud gaan

Komst van Koning voelt voor Penn als 'douze points!'

Geplaatst opzondag 5 januari 2020 - 17:59

Toen burgemeester Annemarie Penn-te Strake vorig jaar te horen kreeg dat koning Willem-Alexander met Koningsdag naar Maastricht komt, voelde dat voor haar alsof iemand haar stad 'douze points' toekende.

Dat zei de burgemeester zondagmiddag tijdens de nieuwjaarsspeech in het stadhuis.

Douze points
Daarmee refereerde Penn naar het mislopen van het Eurovisie Songfestival. Maastricht was namelijk lange tijd in de race om het liedjesfestijn naar de stad te halen. Uiteindelijk ging Rotterdam met de eer aan de haal. De komst van de Koning en zijn gevolg maakt volgens Penn veel goed. "Ik hoef u niet uit te leggen dat dit een grote eer is voor de stad en al onze inwoners. Geloof me, het bericht van het Koninklijk Huis verraste ons compleet", zei Penn. "Het stond volledig los van het Songfestival. Maar het voelde of een stem zei: Maastricht, douze points!"

Leef Maastricht
Vervolgens werd ook het thema van Koningsdag in Maastricht bekendgemaakt: Leef Maastricht. "Dat natuurlijk niet toevallig in uzze Mestreechter taol lief Maastricht betekent", zei Penn. Vervolgens werd ook een bijbehorend logo onthuld. Dit logo staat symbool voor de verbondenheid.

Tegelijkertijd is een website gelanceerd met alle informatie over het koninklijk bezoek aan de provinciehoofdstad. De route van Koningsdag wordt in februari bekendgemaakt, het programma in maart.

Lees ook: Kosten bezoekje Koning aan Maastricht: maximaal 1,5 miljoen

Songfestival
Toch werd er in de speech ook nog teruggeblikt op het mislopen van het Songfestival. "Ik zag in het journaal team Rotterdam juichen alsof Feyenoord in de finale van de Champions League in de allerlaatste minuut de winnend goal scoorde. Het was een ongekende ontlading. Het dak ging eraf op de Coolsingel", zei Penn. "Rotterdam, de wereldstad, die zo ontzettend diep moest gaan om te winnen, was in extase omdat het gelukt was om de veel kleinere provinciehoofdstad voorbij te streven."

Trots
Ondanks de teleurstelling maakte dit tafereel Penn vooral trots. "Wat waren we ver gekomen. Door de fantastische samenwerking in héél Limburg hebben we een topprestatie geleverd. Maastricht heeft de harten gestolen."

Maastricht nieuwjaarsreceptie Koningsdag (5 jan 2019)
Foto: Jean-Pierre Geusens
Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen