Overslaan en naar de inhoud gaan

Komst protonenkliniek Maastricht stapje dichterbij

Geplaatst opdonderdag 17 december 2015 - 15:09

De komst van een geavanceerde protonenkliniek in Maastricht waar bepaalde kankerpatiënten precisiebestraling krijgen, is een stapje dichterbij gekomen.

Het Zuidoost-Nederland Protonentherapiecentrum (ZON-PTC) verwacht binnen enkele maanden een contract te sluiten met een leverancier van de protonentechnologie.

De kliniek, een initiatief van de Maastro Clinic waarin ook het Maastricht Universitair Medisch Centrum deelneemt, verwacht in 2018 de eerste patiënt te kunnen behandelen. De kliniek zal naast het academisch ziekenhuis verrijzen.

Weefsel
Bij protonenbestraling worden tumoren bestraald zonder dat het omliggende gezonde weefsel wordt beschadigd. Vooral kinderen hebben er baat bij, maar ook patiënten met tumoren in hoofd en hals. Lange tijd leek het erop dat door een weigerachtige houding van de Nederlandse zorgverzekeraars de protonenkliniek aan de neus van Maastricht voorbij te gaan.

Kosten
Die wilden uit kostenoogpunt slechts één protonencentrum in Nederland toestaan, terwijl VWS voor vier centra een vergunning had gegeven. De kartelautoriteiten hebben echter naderhand de plannen van de zorgverzekeraars voor één landelijk centrum getorpedeerd.

Te vroeg
Maastro-directeur Maria Jacobs vindt het echter nu nog te vroeg om de vlag uit te steken. Eerst moeten volgens haar alle contracten zijn getekend.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Provincie steekt geld in protonentherapie Maastricht
Startschot voor bouw protonenkliniek Maastricht
Zorgverzekeraars kritisch over bouw protonenkliniek
Zorgverzekeraars positief over protonenkliniek Maastricht
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen