Overslaan en naar de inhoud gaan

'Kom in actie tegen luchtvervuiling en lawaai rond Eijsden'

Geplaatst opdonderdag 24 juni 2021 - 20:42

Vijftig hoogleraren van de Universiteit Maastricht hebben een petitie ondertekend tegen luchtverontreiniging en geluidshinder in de Zuid-Limburgse grensregio bij Eijsden.

De petitie is opgestuurd aan (demissionair) minister-president Mark Rutte, de ministerraad en de inmiddels ex-informateur Mariëtte Hamer. Daarin wordt gevraagd om zo snel mogelijk in overleg te treden met de Belgische autoriteiten.

Uitbreiding Bierset
De ondertekenaars maken zich grote zorgen over de uitbreidingsplannen van vliegveld Bierset bij Luik waardoor er volgens hen 180 vrachtvluchten per dag gaan plaatsvinden. Terwijl er nu al grote geluidsoverlast is boven Eijsden en Bierset geen verbod op nachtvluchten kent, zo de petitie.

Biomassacentrale
Andere zorgpunten die worden genoemd zijn de bouw van een biomassacentrale in Lixhe die per jaar 170.000 ton bewerkt houtafval kan verbranden en de plannen van cementfabriek CBR - ook in Lixhe - om 107,5 hectare mergel af te graven in het buitengebied van Kanne, Zussen en Eben-Emael.

Tihange en MAA
Ook de kerncentrale in Tihange bij Luik en de mogelijke uitbreiding van Maastricht Aachen Airport worden aangehaald in de petitie.

Andere vervuilers
Naast deze milieubronnen kent Eijsden ook andere vervuilers waar we momenteel weinig aan kunnen veranderen, zo valt verder te lezen.

Daarbij wordt de dieselvrachtvaart op het Albertkanaal genoemd, de A2, het industrieterrein in Eijsden met fabrieken die basischemicaliën vervaardigen en de Knauf Isolatiefabriek in de Waalse grensplaats Visé.

De vijftig hoogleraren erkennen in de petitie dat de normen voor luchtverontreiniging en geluidhinder Europees zijn vastgesteld maar dat die toch regelmatig worden overschreden. Ondanks dat die normen twee keer soepeler zijn dan dat de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) adviseert.

Grensgebieden
Verder wordt in de petitie gesteld dat politieke interesse in grensgebieden in het algemeen bijzonder laag is.

'Toch willen wij u vanuit de universitaire gemeenschap indringend en met klem vragen om aandacht te gaan geven aan het behoud van dit landschappelijk fraaie grensgebied en risicos voor de volksgezondheid zo maximaal mogelijk weg te nemen', stellen de ondertekenaars.

Daarbij wijzen ze erop dat de regio al een hardnekkige gezondheidsachterstand kent, resulterend in een kortere (gezonde) levensverwachting, meer chronische aandoeningen en hogere zorgkosten.

Initiatief
De petitie is een initiatief van Maria Jansen. Zij is hoogleraar populatiegericht gezondheidsbeleid van de Universiteit Maastricht, woont in Eijsden en is actief bij milieugroepering Milieufront Eijsden.

Video L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen