Overslaan en naar de inhoud gaan

Kolkend water leidt tot vissterfte en gewenste vreemdelingen

Geplaatst opdonderdag 15 juli 2021 - 20:36

De kolkende waterstromen die door Limburg razen, zullen leiden tot vissterfte en de komst van 'gewenste vreemdelingen.'

Dat verwacht Piet Verdonschot, als ecoloog verbonden aan de Wageningen University & Research (WUR).

Balans
Zelfs de extreme regenval, de enorme wateroverlast en de rivieren die buiten hun oevers treden, volgen de wetten van de natuur. En die herstelt zichzelf altijd. Toch kan het nog wel een jaar of langer duren voordat de ecologische balans in de Limburgse waterlopen terugkeert, meent Verdonschot.

Bacteriën en kieuwen
Door de enorme regenval spoelen de rioolstelsels helemaal door. Half verteerde materialen met veel bacteriën belanden zo in beken en rivieren. "Die bacteriën hebben veel zuurstof nodig en onttrekken dat aan het water. Vissen komen hierdoor letterlijk in ademnood en sterven."

Een andere reden waarom de vissen het loodje leggen bij extreme regenval, is het opborrelend sediment wat al op de bodem van stroompjes, beken en rivieren ligt. Dat bevat organisch materiaal met veel bacteriën. "De afname van zuurstof in het water wordt hierdoor ook versterkt", doceert Verdonschot. "En dan heb je nog het zand dat door het kolkende water wordt losgewoeld. Het komt in de kieuwen van de vissen terecht waardoor ze niet overleven."

Vluchten
De vissen hebben eigenlijk maar één uitweg: vluchten. Maar ook dat is geen garantie voor succes, legt Verdonschot uit. "De vissen komen terecht in een groter water, een bekken of overstromingsgebied waar het kan ontbreken aan de juiste omstandigheden. Geen voedsel of natuurlijke vijanden kunnen dodelijk zijn."

Stukje Ardennen
Volgens de ecoloog kent een rivier als de Geul een voor Nederlandse begrippen hoge diversiteit. "De rivier is heel bijzonder. Alsof je in een stukje van de Ardennen zit", omschrijft hij. Met diversiteit gaat het niet alleen om vissoorten zoals de zeldzame elrits, de gestippelde alver of serpeling. Of de beekforel en vlagzalm die de afgelopen jaren in de Geul zijn uitgezet. Het leven in en rond het water wordt mede bepaald door insecten zoals libellen en kokerjuffers. Die vinden nu hun einde door het wassende water.

Nieuw leven
Hoe snel de natuur zich zal herstellen? "Een moeilijke vraag en een moeilijk antwoord", zegt Verdonschot. "Twee derde van de vissen en insecten herstellen zich snel. Vissen die gebonden zijn aan schoon, snelstromend water zullen het moeilijker krijgen. Dat hangt af van de aanvoer vanuit de bovenlopen in België en Duitsland. Er zal letterlijk nieuw leven Limburg in spoelen. Het kan zelfs leiden tot gewenste vreemdelingen die we bij ons al lange tijd niet hebben gezien."

Waterkwaliteit
Of de nieuwkomers ook blijvertjes zijn, waagt de ecoloog te betwijfelen. De waterkwaliteit in Nederland is niet goed genoeg, vreest hij. "Het zal een interessant herstel worden in de Limburgse wateren. Met korte en langzame processen en gevoelige naweeën die we nu nog niet goed kunnen inschatten."

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen