Overslaan en naar de inhoud gaan

Kogel door de kerk: Geitenstop vanaf half december van kracht

Geplaatst opvrijdag 23 november 2018 - 16:45

De voorlopige geitenstop in Limburg wordt half december officieel vastgelegd door het Limburgs Parlement. Vanaf dat moment gaat de stop ook feitelijk in.

CDA-gedeputeerde Hubert Mackus maakte dat bekend in een Statencommissie. In zijn vergadering van 14 december moet een zogeheten 'voorbereidend besluit' daarover worden goedgekeurd.

Motie
Twee weken geleden nam het Limburgs Parlement een motie van de Partij voor de Dieren aan. Daarin stond dat er geen nieuwe geitenhouderijen bij mogen komen in Limburg en bestaande ook niet kunnen uitbreiden.

Lees ook: Verbod op nieuwe geitenstallen om gezondheidsrisico's

Risico longontsteking
Aanleiding voor de motie was een recent onderzoek waaruit blijkt dat er een verhoogd risico op longontsteking zou zijn bij omwonden van geitenhouderijen. De motie werd aangenomen, omdat de coalitiepartijen VVD en D66 vóór stemden. Bij eerdere gelijkaardige moties waren ze nog tegen. Nu kwamen de tegenstemmen alleen nog van CDA en PVV.

Gedeputeerde Mackus gaat de motie nu dus uitvoeren, zoals een politieke meerderheid wil. "Dat het provinciebestuur hier niet blij mee is, dat is een tweede", aldus Mackus.

De voorlopige stop geldt totdat eind 2020 een uitgebreid onderzoek naar de effecten van het houden van geiten klaar is. In Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht is al een geitenstop van kracht.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen