Overslaan en naar de inhoud gaan

Kogel door de kerk: Geitenstop vanaf half december van kracht

Geplaatst opvrijdag 23 november 2018 - 16:45

De voorlopige geitenstop in Limburg wordt half december officieel vastgelegd door het Limburgs Parlement. Vanaf dat moment gaat de stop ook feitelijk in.

CDA-gedeputeerde Hubert Mackus maakte dat bekend in een Statencommissie. In zijn vergadering van 14 december moet een zogeheten 'voorbereidend besluit' daarover worden goedgekeurd.

Motie
Twee weken geleden nam het Limburgs Parlement een motie van de Partij voor de Dieren aan. Daarin stond dat er geen nieuwe geitenhouderijen bij mogen komen in Limburg en bestaande ook niet kunnen uitbreiden.

Lees ook: Verbod op nieuwe geitenstallen om gezondheidsrisico's

Risico longontsteking
Aanleiding voor de motie was een recent onderzoek waaruit blijkt dat er een verhoogd risico op longontsteking zou zijn bij omwonden van geitenhouderijen. De motie werd aangenomen, omdat de coalitiepartijen VVD en D66 vóór stemden. Bij eerdere gelijkaardige moties waren ze nog tegen. Nu kwamen de tegenstemmen alleen nog van CDA en PVV.

Gedeputeerde Mackus gaat de motie nu dus uitvoeren, zoals een politieke meerderheid wil. "Dat het provinciebestuur hier niet blij mee is, dat is een tweede", aldus Mackus.

De voorlopige stop geldt totdat eind 2020 een uitgebreid onderzoek naar de effecten van het houden van geiten klaar is. In Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht is al een geitenstop van kracht.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen