Overslaan en naar de inhoud gaan

Kogel door de kerk: Geitenstop vanaf half december van kracht

Geplaatst opvrijdag 23 november 2018 - 16:45

De voorlopige geitenstop in Limburg wordt half december officieel vastgelegd door het Limburgs Parlement. Vanaf dat moment gaat de stop ook feitelijk in.

CDA-gedeputeerde Hubert Mackus maakte dat bekend in een Statencommissie. In zijn vergadering van 14 december moet een zogeheten 'voorbereidend besluit' daarover worden goedgekeurd.

Motie
Twee weken geleden nam het Limburgs Parlement een motie van de Partij voor de Dieren aan. Daarin stond dat er geen nieuwe geitenhouderijen bij mogen komen in Limburg en bestaande ook niet kunnen uitbreiden.

Lees ook: Verbod op nieuwe geitenstallen om gezondheidsrisico's

Risico longontsteking
Aanleiding voor de motie was een recent onderzoek waaruit blijkt dat er een verhoogd risico op longontsteking zou zijn bij omwonden van geitenhouderijen. De motie werd aangenomen, omdat de coalitiepartijen VVD en D66 vóór stemden. Bij eerdere gelijkaardige moties waren ze nog tegen. Nu kwamen de tegenstemmen alleen nog van CDA en PVV.

Gedeputeerde Mackus gaat de motie nu dus uitvoeren, zoals een politieke meerderheid wil. "Dat het provinciebestuur hier niet blij mee is, dat is een tweede", aldus Mackus.

De voorlopige stop geldt totdat eind 2020 een uitgebreid onderzoek naar de effecten van het houden van geiten klaar is. In Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht is al een geitenstop van kracht.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen