Overslaan en naar de inhoud gaan

Koerdische in Limburg: 'Veilig, maar machteloos'

Geplaatst opvrijdag 11 oktober 2019 - 18:54

Hilat Hamo zit veilig in Maastricht, terwijl haar familie in Noord-Syrië wordt gebombardeerd. Ze voelt zich machteloos.

'Vrij, de vrijheid, ik ben vrij, ik hou van vrijheid, vlieg'. Deze tekst schreef Hilat Hamo 8 jaar geleden toen ze net in Nederland was voor haar inburgeringscursus. Maar hoe groot is het contrast nu met haar familie in Noord-Syrië.

24/7 nieuws
De tv in de woonkamer van Hilat staat sinds drie dagen bijna 24/7 aan. Slapen doet ze nauwelijks. Ze heeft twee zussen en drie broers in Noord-Syrië wonen. "Ik heb gisteren nog contact gehad, maar vandaag helemaal niet. Ze vertellen me dat niemand echt kan slapen. Overal bombarderen ze. Ze hebben ook kinderen. Het is echt super erg."

Gevechten
Bijna 4000 kilometer verderop zijn de gevechten gaande. "Ik zeg let goed op jullie zelf. Ik kan niks anders zeggen." Tot gisteren ontving ze via haar familie foto's en video's van de situatie. Zo laat ze een whatsappfilmpje zien wat ze van haar zus heeft gekregen. Daarin is de buurvrouw te zien die haar twee gewonde en bebloede kinderen in de armen houdt. " Onschuldige mensen en al kinderen. Dit doet pijn. Ik vind het echt heel erg", vertelt Hilat geëmotioneerd.

Video: L1

Veiligheid ongewis
We proberen toch nog even contact te zoeken met haar zus in Noord-Syrië maar dat lukt helaas niet. Ze weet op dit moment niet of haar familie veilig is. "De situatie verandert per seconde. Zij zeiden gisteren tegen me: Wij blijven voor deze grond doorgaan. Ik heb respect voor deze mensen. Ik heb pijn in mijn hart. Ik ben veilig, maar zij zitten daar.

Om 6:00 uur vrijdagavond was er een kleine demonstratie voor het station in Maastricht gepland om aandacht te vragen voor de situatie in Noord-Oost Syrië. Morgen in Den Haag is een grote demonstratie, Hilat gaat daar ook naartoe.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen