Overslaan en naar de inhoud gaan

Koerdische in Limburg: 'Veilig, maar machteloos'

Geplaatst opvrijdag 11 oktober 2019 - 18:54

Hilat Hamo zit veilig in Maastricht, terwijl haar familie in Noord-Syrië wordt gebombardeerd. Ze voelt zich machteloos.

'Vrij, de vrijheid, ik ben vrij, ik hou van vrijheid, vlieg'. Deze tekst schreef Hilat Hamo 8 jaar geleden toen ze net in Nederland was voor haar inburgeringscursus. Maar hoe groot is het contrast nu met haar familie in Noord-Syrië.

24/7 nieuws
De tv in de woonkamer van Hilat staat sinds drie dagen bijna 24/7 aan. Slapen doet ze nauwelijks. Ze heeft twee zussen en drie broers in Noord-Syrië wonen. "Ik heb gisteren nog contact gehad, maar vandaag helemaal niet. Ze vertellen me dat niemand echt kan slapen. Overal bombarderen ze. Ze hebben ook kinderen. Het is echt super erg."

Gevechten
Bijna 4000 kilometer verderop zijn de gevechten gaande. "Ik zeg let goed op jullie zelf. Ik kan niks anders zeggen." Tot gisteren ontving ze via haar familie foto's en video's van de situatie. Zo laat ze een whatsappfilmpje zien wat ze van haar zus heeft gekregen. Daarin is de buurvrouw te zien die haar twee gewonde en bebloede kinderen in de armen houdt. " Onschuldige mensen en al kinderen. Dit doet pijn. Ik vind het echt heel erg", vertelt Hilat geëmotioneerd.

Video: L1

Veiligheid ongewis
We proberen toch nog even contact te zoeken met haar zus in Noord-Syrië maar dat lukt helaas niet. Ze weet op dit moment niet of haar familie veilig is. "De situatie verandert per seconde. Zij zeiden gisteren tegen me: Wij blijven voor deze grond doorgaan. Ik heb respect voor deze mensen. Ik heb pijn in mijn hart. Ik ben veilig, maar zij zitten daar.

Om 6:00 uur vrijdagavond was er een kleine demonstratie voor het station in Maastricht gepland om aandacht te vragen voor de situatie in Noord-Oost Syrië. Morgen in Den Haag is een grote demonstratie, Hilat gaat daar ook naartoe.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen