Overslaan en naar de inhoud gaan

Koerdische in Limburg: 'Veilig, maar machteloos'

Geplaatst opvrijdag 11 oktober 2019 - 18:54

Hilat Hamo zit veilig in Maastricht, terwijl haar familie in Noord-Syrië wordt gebombardeerd. Ze voelt zich machteloos.

'Vrij, de vrijheid, ik ben vrij, ik hou van vrijheid, vlieg'. Deze tekst schreef Hilat Hamo 8 jaar geleden toen ze net in Nederland was voor haar inburgeringscursus. Maar hoe groot is het contrast nu met haar familie in Noord-Syrië.

24/7 nieuws
De tv in de woonkamer van Hilat staat sinds drie dagen bijna 24/7 aan. Slapen doet ze nauwelijks. Ze heeft twee zussen en drie broers in Noord-Syrië wonen. "Ik heb gisteren nog contact gehad, maar vandaag helemaal niet. Ze vertellen me dat niemand echt kan slapen. Overal bombarderen ze. Ze hebben ook kinderen. Het is echt super erg."

Gevechten
Bijna 4000 kilometer verderop zijn de gevechten gaande. "Ik zeg let goed op jullie zelf. Ik kan niks anders zeggen." Tot gisteren ontving ze via haar familie foto's en video's van de situatie. Zo laat ze een whatsappfilmpje zien wat ze van haar zus heeft gekregen. Daarin is de buurvrouw te zien die haar twee gewonde en bebloede kinderen in de armen houdt. " Onschuldige mensen en al kinderen. Dit doet pijn. Ik vind het echt heel erg", vertelt Hilat geëmotioneerd.

Video: L1

Veiligheid ongewis
We proberen toch nog even contact te zoeken met haar zus in Noord-Syrië maar dat lukt helaas niet. Ze weet op dit moment niet of haar familie veilig is. "De situatie verandert per seconde. Zij zeiden gisteren tegen me: Wij blijven voor deze grond doorgaan. Ik heb respect voor deze mensen. Ik heb pijn in mijn hart. Ik ben veilig, maar zij zitten daar.

Om 6:00 uur vrijdagavond was er een kleine demonstratie voor het station in Maastricht gepland om aandacht te vragen voor de situatie in Noord-Oost Syrië. Morgen in Den Haag is een grote demonstratie, Hilat gaat daar ook naartoe.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen