Overslaan en naar de inhoud gaan

Koe die zwemtocht 100 kilometer overleefde maakt het goed

Geplaatst opzondag 18 juli 2021 - 15:08

De koe uit Echt die in de Maas terecht kwam en zaterdag in Brabant weer op de kant klom, verkeert in goede gezondheid. Eigenaar Har Smeets uit Echt is nog meer dan tien andere koeien kwijt.

Smeets heeft een kudde van zo'n dertig koeien, die verspreid staan in weilanden langs de Maas. Vrijdag kwam een aantal dieren door de hoge waterstand in de Maas terecht. Smeets zegt vanaf maandag bezig te zijn geweest maatregelen te nemen om ze in veiligheid te brengen voor het hoogwater. Zo'n twintig koeien heeft hij op het droge kunnen houden. De rest is nog zoek of moet hij nog terug vangen.

Lees ook: Koe uit Echt 100 kilometer verderop uit Maas gered

De koeien die in de Maas zijn geraakt, komen op diverse plaatsen op de kant. Zondagochtend probeert Smeets enkele koeien te vangen in Reuver. "We hebben een kraal gemaakt waar we ze in proberen te jagen. Dat gaat nog niet zo makkelijk. Hierna gaan we naar Buggenum en ik hoor net dat er in Rijkel ook een staat."

Overleden koe
Een koe die naar Grubbenvorst is gedreven, heeft het niet overleefd. "De brandweer heeft haar uit het water gehaald", zegt Smeets. Toen leefde het dier nog, het is pas later overleden." Het is vooralsnog de enige koe van Smeets die het hoogwater fataal is geworden. Een tiental dieren is nog zoek of moet hij nog terugvangen.

De koe die in het Brabantse Escharen uit de Maas werd gehaald, maakt het volgens de veehouder meer dan goed. "Ze ligt fijn mooi in het stro te rusten, heeft wat gegeten. Ongelooflijk dat zo'n dier zo lang kan zwemmen of blijven drijven en dan nog de kracht heeft om op de wal te komen.

Niet zielig
Smeets weet niet precies hoe de dieren te water konden raken, maar sluit niet uit dat mensen die de dieren hebben willen helpen een rol hebben gespeeld. "De dieren hebben in het gebied waar ze lopen een veilige plek voor het hoogwater. Zo stonden er enkele koeien op een eiland in het hoogwater. Dat is niet zielig, daar kunnen ze best tegen. Als je gaat proberen ze te helpen, jaag je ze alleen maar op en gaan ze juist het water in."

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen