Overslaan en naar de inhoud gaan

Koe die zwemtocht 100 kilometer overleefde maakt het goed

Geplaatst opzondag 18 juli 2021 - 15:08

De koe uit Echt die in de Maas terecht kwam en zaterdag in Brabant weer op de kant klom, verkeert in goede gezondheid. Eigenaar Har Smeets uit Echt is nog meer dan tien andere koeien kwijt.

Smeets heeft een kudde van zo'n dertig koeien, die verspreid staan in weilanden langs de Maas. Vrijdag kwam een aantal dieren door de hoge waterstand in de Maas terecht. Smeets zegt vanaf maandag bezig te zijn geweest maatregelen te nemen om ze in veiligheid te brengen voor het hoogwater. Zo'n twintig koeien heeft hij op het droge kunnen houden. De rest is nog zoek of moet hij nog terug vangen.

Lees ook: Koe uit Echt 100 kilometer verderop uit Maas gered

Video: L1

De koeien die in de Maas zijn geraakt, komen op diverse plaatsen op de kant. Zondagochtend probeert Smeets enkele koeien te vangen in Reuver. "We hebben een kraal gemaakt waar we ze in proberen te jagen. Dat gaat nog niet zo makkelijk. Hierna gaan we naar Buggenum en ik hoor net dat er in Rijkel ook een staat."

Overleden koe
Een koe die naar Grubbenvorst is gedreven, heeft het niet overleefd. "De brandweer heeft haar uit het water gehaald", zegt Smeets. Toen leefde het dier nog, het is pas later overleden." Het is vooralsnog de enige koe van Smeets die het hoogwater fataal is geworden. Een tiental dieren is nog zoek of moet hij nog terugvangen.

De koe die in het Brabantse Escharen uit de Maas werd gehaald, maakt het volgens de veehouder meer dan goed. "Ze ligt fijn mooi in het stro te rusten, heeft wat gegeten. Ongelooflijk dat zo'n dier zo lang kan zwemmen of blijven drijven en dan nog de kracht heeft om op de wal te komen.

Niet zielig
Smeets weet niet precies hoe de dieren te water konden raken, maar sluit niet uit dat mensen die de dieren hebben willen helpen een rol hebben gespeeld. "De dieren hebben in het gebied waar ze lopen een veilige plek voor het hoogwater. Zo stonden er enkele koeien op een eiland in het hoogwater. Dat is niet zielig, daar kunnen ze best tegen. Als je gaat proberen ze te helpen, jaag je ze alleen maar op en gaan ze juist het water in."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen