Overslaan en naar de inhoud gaan

Knops verwacht geen sluiting Duitse grens

Geplaatst opdinsdag 31 maart 2020 - 16:12

De grens tussen Nederland en Duitsland wordt volgens minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken niet afgesloten in verband met de coronacrisis.

In antwoord op vragen van Tweede Kamerleden over de situatie in grensregio’s zegt CDA'er Knops daar nog geen signalen over te hebben ontvangen van de Duitse regering.

Risicogebieden
Ruim twee weken geleden sloot Duitsland wel de grenzen met Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken, Frankrijk en Luxemburg. Volgens Knops heeft dat ermee te maken dat deze landen door de Duitse rijksgezondheidsinstelling als risicogebieden zijn aangemerkt. Nederland is dat niet. De uit Hegelsom afkomstige minister maakt duidelijk dat Nederland zelf ook niets ziet in grenscontroles. “Het kabinet is van mening dat de huidige nationale maatregelen op dit moment voldoende zijn”, aldus Knops.

België
Dat België wel de grens heeft gesloten en controleert, is de vrije keuze van dat land zelf, zo stelt de minister. Met een speciaal vignet kunnen grensarbeiders met cruciale beroepen wel de grens over, net als bijvoorbeeld kinderen met co-ouders aan beide kanten van de grens.

Grenscontrole A2 Eijsden corona 26 mrt 2020
Coronacontrole aan de grens bij Eijsden, maart 2020
Foto: Jean-Pierre Geusens

Stuurgroep
Knops noemt het ook belangrijk dat er een speciale grensoverschrijdende corona-stuurgroep is opgericht. Daarin zitten Nederland, België en de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. Onder meer knelpunten die zich voordoen in de grensregio’s worden in de stuurgroep besproken.

Minder grensverkeer
In zijn brief constateert Knops verder dat het aantal mensen dat naar België of Duitsland gaat om bijvoorbeeld te tanken of te winkelen sterk is afgenomen. Hij verklaart dat door de waarschuwingen van Duitsland en Nederland om dat niet te doen en door de Belgische grenscontroles. "Het is van belang dat mensen dit advies serieus nemen zodat verdere verspreiding van het virus zoveel mogelijk wordt tegengegaan", zo stelt de minister.

Verordening
Overigens wijst Knops erop dat burgemeesters via een noodverordening een bepaald gebied in hun gemeente kunnen afsluiten om de openbare orde te handhaven of ter beperking van gevaar. "Maar het sluiten van de grens is nationale verantwoordelijkheid."

Asperges
In zijn antwoorden laat Knops ook blijken weinig te kunnen doen aan het dreigende grote tekort aan vaste seizoenskrachten uit Polen en Roemenië voor bijvoorbeeld het uit de grond van halen van asperges. "De realiteit is dat er op dit moment problemen zijn bij de grensovergangen naar met name Oost-Europa en dat gezien de onzekerheden die de corona-crisis oproept veel werknemers uit die landen er voor kiezen thuis te blijven", zo constateert de minister.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen