Overslaan en naar de inhoud gaan

Klopjacht op man met raketwerper in Belgische grensstreek

Geplaatst opdinsdag 18 mei 2021 - 20:05

In Belgisch-Limburg is de politie sinds dinsdagmiddag bezig met een grootscheepse klopjacht op een zwaarbewapende beroepsmilitair die mogelijk over de grens naar Nederland is gevlucht.

De 46-jarige man uit Dilsen-Stokkem, vlakbij de grens, heeft onder meer een raketwerper bij zich. Volgens Belgische media bezit de beroepsmilitair ook meerdere vuurwapens, waaronder een machinepistool. Hij zou gelegerd zijn op de kazerne in Peutie en gedreigd hebben met een gewelddadige actie.

Viroloog
De verdachte zou het onder anderen hebben gemunt op Marc Van Ranst, een bekende Belgische viroloog. De wetenschapper raakte bekend na de uitbraak van het coronavirus en is na bedreigingen aan zijn adres met zijn gezin in veiligheid gebracht.

Mogelijk Limburgse grens over gevlucht
Commissaris Erik Cenens van de politiezone Kempenland over het spoor dat de politie volgt: "De voortvluchtige was eerst in de regio Beringen. Daarna is hij met een snelle Audi in noordoostelijke richting naar Pelt, het Maasland en Nederland gereden. We proberen de man te lokaliseren om hem te kunnen arresteren", zei Cenens vanmiddag in een reactie aan Radio 2 Limburg.

Afscheidsbrief
Volgens de Vlaamse omroep VRT heeft de beroepsmilitair 'extreemrechtse sympathieën'. De omroep meldt op basis van informatie van het federaal parket dat er elementen zijn die wijzen op een 'ernstige dreiging met een gewelddadige actie". Ook zou de man een afscheidsbrief hebben achtergelaten, zo meldt de Belgische krant De Standaard.

De klopjacht begon dinsdagmiddag in Leopoldsburg, ten noorden van Hasselt. Bij de zoektocht zijn zeker dertig agenten en een helikopter ingezet. Op de vliegbasis Kleine-Brogel is een verscherpte bewaking ingesteld. Bij de toegangspoorten staan extra manschappen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen