Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Klokkenluider Waterschap strijdt voor collega's elders

Geplaatst opwoensdag 19 augustus 2015 - 18:33

Ondanks regelingen, een adviespunt en een ombudsman, hebben klokkenluiders in Nederland het nog moeilijk.

Dat blijkt ook uit het verhaal van Wim van den Haak. Hij trok aan de bel omdat hij vond dat er misstanden waren op zijn werk, bij het Waterschap Roer en Overmaas.

Ontslag
Het gevolg: Wim werd ontslagen.
"We vinden allemaal dat klokkenluiden een goede zaak is", vertelt hij. "Maar op het moment dat het aan de orde is, geven we eigenlijk niet thuis."

Vergunningen
Van den Haak vond dat het waterschap de fout in ging met vergunningen voor projecten die het zelf uitvoerde. Hij meldde dat, maar met die melding deed het waterschap niks. Daarna stapte hij naar het Adviespunt Klokkenluiders en de Nationale Ombudsman. "Dat werd mij niet in dank afgenomen. Dat heeft uiteindelijk de werkrelatie zo erg verziekt, dat ik als klokkenluider door het waterschap ontslagen ben."

Slecht functioneren
Het waterschap ontkent dat Wim ontslagen is omdat hij een misstand aan de kaak probeerde te stellen. Zijn ontslag zou te maken hebben met zijn slechte functioneren. "Het blijft een buitengewoon trieste gang van zaken", vertelt bestuurslid Remy Sleijpen.

Procedures aangepast
Als gevolg van de melding van Wim van den Haak, en de Kamervragen die over het onderwerp gesteld werden, heeft het Waterschap z'n procedure rondom vergunningen voor eigen projecten iets aangepast.

Lees ook: Waterschap Roer en Overmaas op vingers getikt

Betreurt het beeld
Maar het waterschap vindt dat het niks verkeerd gedaan heeft: "Wat ik bijzonder betreur is het beeld dat over dit waterschap ontstaan is. Het klinkt alsof er maar wat gebeurt bij het waterschap, terwijl hier heel integere mensen hard werken," zegt Sleijpen.

WW
Het blijft een ingewikkeld verhaal, maar gevolg is dat Wim van der Haak op z'n 59e thuis zit in de WW. Door met z'n verhaal naar buiten te komen, hoopt hij de positie van toekomstige klokkenluiders te verbeteren. "Ik hoop te bereiken dat er ruimte is binnen een organisatie voor het melden van het melden van een misstand."

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Waterschap krijgt vijf miljoen euro terug
Waterschap krijgt miljoenen van IJslandse bank terug
Meer dan 20 meldingen van misstanden bij WAA Venlo
Ontslagen klokkenluidster OM wil onschuld bewijzen in proces
Overzicht
Advertentie
De Bijenkorf Maastricht is nu nog mooier

In het voorjaar van 2018 werd de Bijenkorf Maastricht al vernieuwd met de transformatie van de afdeling damesschoenen en lederwaren. Precies op tijd voor de feestdagen is nu ook de afdeling cosmetica op de parterre helemaal vernieuwd en mooier dan ooit. De cosmetica-afdeling is flink uitgebreid in zowel ruimte als merken, waarbij NARS een opvallende nieuwkomer is.

Bekijk hier de nieuwe Bijenkorf in Maastricht
Uitgelicht
L1 Samen voor de Voedselbank, ook in 2018!

Net als de afgelopen vier jaar slaat L1 ook dit jaar weer de handen ineen om de Voedselbank te helpen met het inzamelen van lang houdbare levensmiddelen.

De actie vindt plaats van woensdag 5 december tot en met donderdag 13 december. In die periode staan alle kanalen van L1, van radio tot TV en online, weer in het teken van de actie ‘L1 Samen voor de Voedselbank’

Meld ook je actie aan
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen