Overslaan en naar de inhoud gaan

Klokkenluider Waterschap strijdt voor collega's elders

Geplaatst opwoensdag 19 augustus 2015 - 18:33

Ondanks regelingen, een adviespunt en een ombudsman, hebben klokkenluiders in Nederland het nog moeilijk.

Dat blijkt ook uit het verhaal van Wim van den Haak. Hij trok aan de bel omdat hij vond dat er misstanden waren op zijn werk, bij het Waterschap Roer en Overmaas.

Ontslag
Het gevolg: Wim werd ontslagen.
"We vinden allemaal dat klokkenluiden een goede zaak is", vertelt hij. "Maar op het moment dat het aan de orde is, geven we eigenlijk niet thuis."

Vergunningen
Van den Haak vond dat het waterschap de fout in ging met vergunningen voor projecten die het zelf uitvoerde. Hij meldde dat, maar met die melding deed het waterschap niks. Daarna stapte hij naar het Adviespunt Klokkenluiders en de Nationale Ombudsman. "Dat werd mij niet in dank afgenomen. Dat heeft uiteindelijk de werkrelatie zo erg verziekt, dat ik als klokkenluider door het waterschap ontslagen ben."

Slecht functioneren
Het waterschap ontkent dat Wim ontslagen is omdat hij een misstand aan de kaak probeerde te stellen. Zijn ontslag zou te maken hebben met zijn slechte functioneren. "Het blijft een buitengewoon trieste gang van zaken", vertelt bestuurslid Remy Sleijpen.

Procedures aangepast
Als gevolg van de melding van Wim van den Haak, en de Kamervragen die over het onderwerp gesteld werden, heeft het Waterschap z'n procedure rondom vergunningen voor eigen projecten iets aangepast.

Lees ook: Waterschap Roer en Overmaas op vingers getikt

Betreurt het beeld
Maar het waterschap vindt dat het niks verkeerd gedaan heeft: "Wat ik bijzonder betreur is het beeld dat over dit waterschap ontstaan is. Het klinkt alsof er maar wat gebeurt bij het waterschap, terwijl hier heel integere mensen hard werken," zegt Sleijpen.

WW
Het blijft een ingewikkeld verhaal, maar gevolg is dat Wim van der Haak op z'n 59e thuis zit in de WW. Door met z'n verhaal naar buiten te komen, hoopt hij de positie van toekomstige klokkenluiders te verbeteren. "Ik hoop te bereiken dat er ruimte is binnen een organisatie voor het melden van het melden van een misstand."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Waterschap krijgt vijf miljoen euro terug
Waterschap krijgt miljoenen van IJslandse bank terug
Meer dan 20 meldingen van misstanden bij WAA Venlo
Ontslagen klokkenluidster OM wil onschuld bewijzen in proces
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen