Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Klokkenluider Waterschap strijdt voor collega's elders

Geplaatst opwoensdag 19 augustus 2015 - 18:33

Ondanks regelingen, een adviespunt en een ombudsman, hebben klokkenluiders in Nederland het nog moeilijk.

Dat blijkt ook uit het verhaal van Wim van den Haak. Hij trok aan de bel omdat hij vond dat er misstanden waren op zijn werk, bij het Waterschap Roer en Overmaas.

Ontslag
Het gevolg: Wim werd ontslagen.
"We vinden allemaal dat klokkenluiden een goede zaak is", vertelt hij. "Maar op het moment dat het aan de orde is, geven we eigenlijk niet thuis."

Vergunningen
Van den Haak vond dat het waterschap de fout in ging met vergunningen voor projecten die het zelf uitvoerde. Hij meldde dat, maar met die melding deed het waterschap niks. Daarna stapte hij naar het Adviespunt Klokkenluiders en de Nationale Ombudsman. "Dat werd mij niet in dank afgenomen. Dat heeft uiteindelijk de werkrelatie zo erg verziekt, dat ik als klokkenluider door het waterschap ontslagen ben."

Slecht functioneren
Het waterschap ontkent dat Wim ontslagen is omdat hij een misstand aan de kaak probeerde te stellen. Zijn ontslag zou te maken hebben met zijn slechte functioneren. "Het blijft een buitengewoon trieste gang van zaken", vertelt bestuurslid Remy Sleijpen.

Procedures aangepast
Als gevolg van de melding van Wim van den Haak, en de Kamervragen die over het onderwerp gesteld werden, heeft het Waterschap z'n procedure rondom vergunningen voor eigen projecten iets aangepast.

Lees ook: Waterschap Roer en Overmaas op vingers getikt

Betreurt het beeld
Maar het waterschap vindt dat het niks verkeerd gedaan heeft: "Wat ik bijzonder betreur is het beeld dat over dit waterschap ontstaan is. Het klinkt alsof er maar wat gebeurt bij het waterschap, terwijl hier heel integere mensen hard werken," zegt Sleijpen.

WW
Het blijft een ingewikkeld verhaal, maar gevolg is dat Wim van der Haak op z'n 59e thuis zit in de WW. Door met z'n verhaal naar buiten te komen, hoopt hij de positie van toekomstige klokkenluiders te verbeteren. "Ik hoop te bereiken dat er ruimte is binnen een organisatie voor het melden van het melden van een misstand."

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Waterschap krijgt vijf miljoen euro terug
Waterschap krijgt miljoenen van IJslandse bank terug
Meer dan 20 meldingen van misstanden bij WAA Venlo
Ontslagen klokkenluidster OM wil onschuld bewijzen in proces
Overzicht
Uitgelicht
Juich Tom naar de gele trui!

Tom Dumoulin is volop in de race voor een top klassering in de Tour de France. Hij kan dus alle steun gebruiken en daarom laten we weer zien dat we echte Dumoulisten zijn!

Laat zien dat je Tom steunt. Verander je profielfoto op social media en schreeuw Tom naar voren! Op Facebook hebben we weer een mooi kadertje gemaakt dat jouw profielfoto in een keer geel laat kleuren.

Verander ook je profielfoto
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag op L1 TV

Limburg is dé wielerprovincie van Nederland. En ook de mooiste provincie. Dat gaan we combineren tijdens de Tour de France. We gaan dan de provincie in met Tour de L1mbourg. Iedere dag is er vanaf 17:50 uur een sfeervol wielerprogramma vanuit een andere Limburgse plaats te zien, live op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Ontdek Limburg van Boven

Bekijk onze prachtige provincie vanuit de lucht. In Limburg van Boven vliegen we dagelijks boven de mooiste plekjes van Limburg.

Van maandag t/m donderdag om 18:50, 19:50 en 21:50 op L1 TV.

Bekijk hier alle afleveringen online

Meest gelezen