Overslaan en naar de inhoud gaan

Klokkenluider Waterschap strijdt voor collega's elders

Geplaatst opwoensdag 19 augustus 2015 - 18:33

Ondanks regelingen, een adviespunt en een ombudsman, hebben klokkenluiders in Nederland het nog moeilijk.

Dat blijkt ook uit het verhaal van Wim van den Haak. Hij trok aan de bel omdat hij vond dat er misstanden waren op zijn werk, bij het Waterschap Roer en Overmaas.

Ontslag
Het gevolg: Wim werd ontslagen.
"We vinden allemaal dat klokkenluiden een goede zaak is", vertelt hij. "Maar op het moment dat het aan de orde is, geven we eigenlijk niet thuis."

Vergunningen
Van den Haak vond dat het waterschap de fout in ging met vergunningen voor projecten die het zelf uitvoerde. Hij meldde dat, maar met die melding deed het waterschap niks. Daarna stapte hij naar het Adviespunt Klokkenluiders en de Nationale Ombudsman. "Dat werd mij niet in dank afgenomen. Dat heeft uiteindelijk de werkrelatie zo erg verziekt, dat ik als klokkenluider door het waterschap ontslagen ben."

Slecht functioneren
Het waterschap ontkent dat Wim ontslagen is omdat hij een misstand aan de kaak probeerde te stellen. Zijn ontslag zou te maken hebben met zijn slechte functioneren. "Het blijft een buitengewoon trieste gang van zaken", vertelt bestuurslid Remy Sleijpen.

Procedures aangepast
Als gevolg van de melding van Wim van den Haak, en de Kamervragen die over het onderwerp gesteld werden, heeft het Waterschap z'n procedure rondom vergunningen voor eigen projecten iets aangepast.

Lees ook: Waterschap Roer en Overmaas op vingers getikt

Betreurt het beeld
Maar het waterschap vindt dat het niks verkeerd gedaan heeft: "Wat ik bijzonder betreur is het beeld dat over dit waterschap ontstaan is. Het klinkt alsof er maar wat gebeurt bij het waterschap, terwijl hier heel integere mensen hard werken," zegt Sleijpen.

WW
Het blijft een ingewikkeld verhaal, maar gevolg is dat Wim van der Haak op z'n 59e thuis zit in de WW. Door met z'n verhaal naar buiten te komen, hoopt hij de positie van toekomstige klokkenluiders te verbeteren. "Ik hoop te bereiken dat er ruimte is binnen een organisatie voor het melden van het melden van een misstand."

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Waterschap krijgt vijf miljoen euro terug
Waterschap krijgt miljoenen van IJslandse bank terug
Meer dan 20 meldingen van misstanden bij WAA Venlo
Ontslagen klokkenluidster OM wil onschuld bewijzen in proces
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen