Overslaan en naar de inhoud gaan

Klokhuis nomineert Limburgs onderzoek naar koeientaal

Geplaatst opdinsdag 22 september 2020 - 21:50

Het 'koeientaalonderzoek' van taalkundig hoogleraar Leonie Cornips van de Universiteit Maastricht is genomineerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs 2020.

Ook het onderzoek naar het verband tussen poepbacteriën en kankerbehandeling van oncologisch chirurg Marjolein Smidt van Maastricht UMC+ is genomineerd voor die prijs.

Hersenen in je buik
De Klokhuis Wetenschapsprijs is een titel die gaat naar het onderzoek dat het meest interessant en relevant is voor kinderen tussen 9 en 12 jaar. De uitreiking vindt plaats op zondag 15 november. Op die zondag is ook de Klokhuisaflevering over het winnende onderzoek van 2019 te zien. Dat is het onderzoek ‘Hersenen in je buik’ van Veerle Melotte van Maastricht UMC+.

Lees ook: Wetenschapper UM wint Klokhuis Wetenschapsprijs

Koeiengeluiden
Het koeientaalonderzoek van Cornips gaat over de communicatie van runderen onderling en naar mensen toe. Cornips weet een zestiental koeiengeluiden te onderscheiden die een betekenis hebben. Dat kan gaan over 'Ik moet gemolken worden', maar het kan ook een groetend geluid naar de boer zijn, of een groetend geluid richting de trekker.

Lees ook: Video: Onderzoek naar communicatie tussen boer en koe

Beter liegen dan je ouders
In totaal zijn er zestig inzendingen voor de Klokhuis Wetenschapsprijs. Daaruit zijn tien nominaties voortgevloeid, waaronder de twee Limburgse onderzoeken. Andere genomineerden zijn onder meer universitair docent gedragseconomie Sophie van der Zee van de Rotterdamse Erasmus Universiteit voor haar onderzoek 'Kun jij beter liegen dan je ouders?' en 'Tijdreizen in een chaotische wereld' van Simon Portegies Zwart en Tjarda Boekholt van Universiteit Leiden.

Aan het winnende onderzoek wijdt Klokhuis een volledige aflevering.

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen