Het 'koeientaalonderzoek' van taalkundig hoogleraar Leonie Cornips van de Universiteit Maastricht is genomineerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs 2020.
Ook het onderzoek naar het verband tussen poepbacteriën en kankerbehandeling van oncologisch chirurg Marjolein Smidt van Maastricht UMC+ is genomineerd voor die prijs.
Hersenen in je buik
De Klokhuis Wetenschapsprijs is een titel die gaat naar het onderzoek dat het meest interessant en relevant is voor kinderen tussen 9 en 12 jaar. De uitreiking vindt plaats op zondag 15 november. Op die zondag is ook de Klokhuisaflevering over het winnende onderzoek van 2019 te zien. Dat is het onderzoek ‘Hersenen in je buik’ van Veerle Melotte van Maastricht UMC+.
Koeiengeluiden
Het koeientaalonderzoek van Cornips gaat over de communicatie van runderen onderling en naar mensen toe. Cornips weet een zestiental koeiengeluiden te onderscheiden die een betekenis hebben. Dat kan gaan over 'Ik moet gemolken worden', maar het kan ook een groetend geluid naar de boer zijn, of een groetend geluid richting de trekker.
Lees ook: Video: Onderzoek naar communicatie tussen boer en koe
Beter liegen dan je ouders
In totaal zijn er zestig inzendingen voor de Klokhuis Wetenschapsprijs. Daaruit zijn tien nominaties voortgevloeid, waaronder de twee Limburgse onderzoeken. Andere genomineerden zijn onder meer universitair docent gedragseconomie Sophie van der Zee van de Rotterdamse Erasmus Universiteit voor haar onderzoek 'Kun jij beter liegen dan je ouders?' en 'Tijdreizen in een chaotische wereld' van Simon Portegies Zwart en Tjarda Boekholt van Universiteit Leiden.
Aan het winnende onderzoek wijdt Klokhuis een volledige aflevering.