Overslaan en naar de inhoud gaan

Klokhuis nomineert Limburgs onderzoek naar koeientaal

Geplaatst opdinsdag 22 september 2020 - 21:50

Het 'koeientaalonderzoek' van taalkundig hoogleraar Leonie Cornips van de Universiteit Maastricht is genomineerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs 2020.

Ook het onderzoek naar het verband tussen poepbacteriën en kankerbehandeling van oncologisch chirurg Marjolein Smidt van Maastricht UMC+ is genomineerd voor die prijs.

Hersenen in je buik
De Klokhuis Wetenschapsprijs is een titel die gaat naar het onderzoek dat het meest interessant en relevant is voor kinderen tussen 9 en 12 jaar. De uitreiking vindt plaats op zondag 15 november. Op die zondag is ook de Klokhuisaflevering over het winnende onderzoek van 2019 te zien. Dat is het onderzoek ‘Hersenen in je buik’ van Veerle Melotte van Maastricht UMC+.

Lees ook: Wetenschapper UM wint Klokhuis Wetenschapsprijs

Koeiengeluiden
Het koeientaalonderzoek van Cornips gaat over de communicatie van runderen onderling en naar mensen toe. Cornips weet een zestiental koeiengeluiden te onderscheiden die een betekenis hebben. Dat kan gaan over 'Ik moet gemolken worden', maar het kan ook een groetend geluid naar de boer zijn, of een groetend geluid richting de trekker.

Lees ook: Video: Onderzoek naar communicatie tussen boer en koe

Beter liegen dan je ouders
In totaal zijn er zestig inzendingen voor de Klokhuis Wetenschapsprijs. Daaruit zijn tien nominaties voortgevloeid, waaronder de twee Limburgse onderzoeken. Andere genomineerden zijn onder meer universitair docent gedragseconomie Sophie van der Zee van de Rotterdamse Erasmus Universiteit voor haar onderzoek 'Kun jij beter liegen dan je ouders?' en 'Tijdreizen in een chaotische wereld' van Simon Portegies Zwart en Tjarda Boekholt van Universiteit Leiden.

Aan het winnende onderzoek wijdt Klokhuis een volledige aflevering.

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen