Overslaan en naar de inhoud gaan

Klimmen dankzij olympische status in de lift

Geplaatst opmaandag 11 november 2019 - 14:57

De klimsport is sinds zijn olympische status razend populair. Dat zegt directeur Robin Baks van de Nederlandse Klimbond.

Hij was te gast tijdens het NK klimmen in Sittard. In een bomvolle hal probeerden de beste klimmers van ons land het hoogste punt te bereiken.

Bij de vrouwen ging de winst naar Lynn van der Meer uit Amsterdam. Van der Meer is de vriendin van plaatselijke favoriet Nigel Armino. De 21-jarige klimmer uit Wehr, net over de grens bij Sittard, kon zijn favorietenrol niet waarmaken. Hij eindigde als vierde. De winst bij de mannen ging naar Mark Brand. Beide sporters prolongeerden hun titel.

Tokio
Hoewel het klimmen voor het eerst in de geschiedenis volgend jaar op de agenda van de Olympische Spelen in Tokio staat, heeft geen enkele Nederlander zich geplaatst. "Ja dat is jammer. Maar wel begrijpelijk", zegt Robin Baks. Volgend jaar staat er een combinatie van de verschillende onderdelen op het programma: boulderen, lead en snelklimmen. En bij dat laatste onderdeel knelt de schoen. "Daar zijn wij niet goed in. In West-Europa is het snelklimmen een onderdeel dat we nauwelijks beoefenen.” Daardoor heeft de Nederlandse selectie een grote achterstand op andere landen.

Parijs
Op de volgende Olympische Spelen in 2024 staan de onderdelen wél apart op het programma. Baks: "Daar hebben we dan veel meer kans om deelname af te dwingen." De Nederlands Klimbond is wel ontzettend blij met de olympische status. "Je ziet dat er steeds meer mensen gaan klimmen. Ook komen er steeds meer hallen bij. Het is ook gewoon een hele mooie sport, zowel binnen als buiten in de bergen."

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen