Door de klimaatverandering begint de druivenoogst bij de Limburgse wijngaarden steeds vroeger.
Werden de druiven eerst nog in de loop van oktober geplukt, nu moeten de druivenplukkers al half september aantreden om het fruit van de stokken te halen.
Pluk deels machinaal
"Wij zijn vorige week al begonnen", zegt Stan Beurskens van wijndomein Sint Martinus in Vijlen. Bij zijn collega Mathieu Hulst van het Maastrichtse wijndomein Apostelhoeve is de pluk deels al machinaal op gang gekomen. Daarbij worden de druiven als het ware van de stokken geschud.
Concurrent voor aromavorming
Het warmere en drogere klimaat in Limburg dwingt de wijnboeren om sommige druivenrassen eerder te plukken. "Anders worden de wijnen gewoon veel te alcoholisch en dan gaat dat branden en dat is eigenlijk de grootste concurrent voor de aromavorming", legt Hulst uit. "Daarnaast hebben we dan te weinig zuur, waardoor de frisheid verdwijnt en dat is nou net waar onze wijnen zo geliefd voor zijn."