Overslaan en naar de inhoud gaan

Kleuters balanceren slechter door corona

Geplaatst opdinsdag 14 september 2021 - 14:02

Kleuters kunnen minder goed balanceren door de coronapandemie. Dat blijkt uit landelijk onderzoek waar tientallen scholen uit Limburg aan hebben meegedaan.

Sportonderzoeksinstituut Mulier uit Utrecht constateerde dat het slechter gaat met de ontwikkeling van de grove motoriek van vooral kleuters.

Gym
Met de grove motoriek worden bewegingen bedoeld zoals lopen, klimmen, klauteren, balspelen en springen. Goed kunnen balanceren is daarbij belangrijk. Het instituut wijdt de achteruitgang in motorische vaardigheden aan het wegvallen van gym op school en andere sportactiviteiten door de coronamaatregelen.

Goed bewegen
Lisanne Balk, een van de onderzoekers van het Mulier instituut, meldt dat er naast de aandacht voor de hoeveelheid beweging die kinderen moeten krijgen, nu ook aandacht is voor hoe goed kinderen bewegen. Dat merkt ergotherapeute Karin Hilkens uit Maasbracht ook. Zij onderzoekt samen met scholen de fitheid van kinderen.

Hilkens ziet al langer een verandering van spelgedrag. "Door digitalisering wordt er minder samen buiten gespeeld." Van der Schoor ergotherapeuten uit Roermond merkt dat ook de fijne motoriek verslechterd. "Kinderen hebben de afgelopen anderhalf jaar minder schrijfonderwijs gekregen. Als dat niet wordt ingehaald, blijf je daar last van hebben." Van der Schoor ziet nog geen toename in de praktijk. "We verwachten die wel in november als de eerste schoolrapportages gemaakt zijn."

Gymleraar
Het Mulier instituut stelt voor om vaker een gymleraar in te zetten. "Zo'n vakdocent herkent veel beter of een kind ergens moeite mee heeft." Daarnaast adviseert ze bewegend leren. Daardoor krijgt een kind niet een uurtje gym per week, maar wordt er de hele dag bewogen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen