Overslaan en naar de inhoud gaan

'Kleiner vliegveld Beek heeft veel meer toekomst'

Geplaatst opvrijdag 18 december 2020 - 7:55

Een kleiner vliegveld in Beek levert in de toekomst veel meer op dan doorgaan op de huidige weg. Dat blijkt tenminste uit een maatschappelijke kosten- en batenanalyse gemaakt in opdracht van de tegenstanders van Maastricht Aachen Airport.

Tot 2050 kan de keuze voor een vrachtvliegveld of klein verkeersvliegveld maximaal 330 miljoen euro opleveren voor de regio. In dat geval verdwijnen dus alle passagiersvluchten vanaf Beek.

Waardevermindering
De onderzoekers van het bureau NEO Observatory uit Rotterdam hebben alles meegewogen in hun advies, van de herrie-overlast tot het banenverlies als er minder gevlogen wordt en het effect op het toerisme in het Heuvelland. De waardevermindering voor 30.000 woningen in de wijde omgeving wordt alleen al geschat op 230 miljoen euro. Onderzoeker Leo Bus: "Bij een kleine luchthaven vervalt dat waardeverlies. Het is een enorm bedrag. Veel meer dan de baten van de werkgelegenheid op dit moment."

Toekomst
De komende maanden zijn bepalend voor de toekomst van Maastricht Aachen Airport. In januari 2021 komt verkenner en oud-politicus Pieter Van Geel met zijn visie over het vliegveld, gemaakt in opdracht van het provinciebestuur dat een nieuwe vergunningsaanvraag voorbereid. Uitgangspunt voor Van Geel is niet het aantal vliegbewegingen, maar de overlast voor de omgeving. Van Geel probeert met zijn verkenning zo veel mogelijk draagvlak te creëren tussen voor- en tegenstanders.

Tegenstanders
Het onderzoek naar de kosten en baten is betaald door de tegenstanders van MAA. En dus liggen de uitkomsten ervan misschien wel voor de hand. Doorgaan op de huidige weg heeft volgens deskundigen geen zin en kost veel geld. De concurrentie in de luchtvaart is moordend, er zijn veel goedkope vliegvelden in de buurt en op het vervoer van passagiers valt nauwelijks te verdienen. Bovendien ziet geen enkele onderneming brood in Maastricht Aachen Airport. Noodgedwongen is de provincie nu tegelijkertijd exploitant en eigenaar.

Partijdigheid
De onderzoekers weerleggen de kritiek van partijdigheid. Econoom Walter Manshanden: "Er is nooit een breed onderzoek gedaan naar de kosten en baten van MAA. Waarschijnlijk omdat de provincie ook wist dat de uitkomsten negatief zouden zijn. We hebben ze alle gelegenheid gegeven om mee te doen aan ons onderzoek, te kijken naar het concept-rapportage en een reactie te geven op onze eindstudie. Maar dat wilden ze niet."

Dood paard
Doorgaan zoals op dit moment noemen de onderzoekers trekken aan een dood paard. Econoom Leo Bus: "Het aantal vliegbewegingen is te gering en zal ook in de toekomst te gering zijn om het vliegveld rendabel te maken." Zijn collega Manshanden: "Het heeft zakelijk geen toekomst, maatschappelijk niet en financieel ook niet. Maar dan nog kan de politiek ervoor kiezen, maar dan moeten ze het de burgers wel fatsoenlijk uitleggen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen