Overslaan en naar de inhoud gaan

'Kleiner vliegveld Beek heeft veel meer toekomst'

Geplaatst opvrijdag 18 december 2020 - 7:55

Een kleiner vliegveld in Beek levert in de toekomst veel meer op dan doorgaan op de huidige weg. Dat blijkt tenminste uit een maatschappelijke kosten- en batenanalyse gemaakt in opdracht van de tegenstanders van Maastricht Aachen Airport.

Tot 2050 kan de keuze voor een vrachtvliegveld of klein verkeersvliegveld maximaal 330 miljoen euro opleveren voor de regio. In dat geval verdwijnen dus alle passagiersvluchten vanaf Beek.

Waardevermindering
De onderzoekers van het bureau NEO Observatory uit Rotterdam hebben alles meegewogen in hun advies, van de herrie-overlast tot het banenverlies als er minder gevlogen wordt en het effect op het toerisme in het Heuvelland. De waardevermindering voor 30.000 woningen in de wijde omgeving wordt alleen al geschat op 230 miljoen euro. Onderzoeker Leo Bus: "Bij een kleine luchthaven vervalt dat waardeverlies. Het is een enorm bedrag. Veel meer dan de baten van de werkgelegenheid op dit moment."

Toekomst
De komende maanden zijn bepalend voor de toekomst van Maastricht Aachen Airport. In januari 2021 komt verkenner en oud-politicus Pieter Van Geel met zijn visie over het vliegveld, gemaakt in opdracht van het provinciebestuur dat een nieuwe vergunningsaanvraag voorbereid. Uitgangspunt voor Van Geel is niet het aantal vliegbewegingen, maar de overlast voor de omgeving. Van Geel probeert met zijn verkenning zo veel mogelijk draagvlak te creëren tussen voor- en tegenstanders.

Tegenstanders
Het onderzoek naar de kosten en baten is betaald door de tegenstanders van MAA. En dus liggen de uitkomsten ervan misschien wel voor de hand. Doorgaan op de huidige weg heeft volgens deskundigen geen zin en kost veel geld. De concurrentie in de luchtvaart is moordend, er zijn veel goedkope vliegvelden in de buurt en op het vervoer van passagiers valt nauwelijks te verdienen. Bovendien ziet geen enkele onderneming brood in Maastricht Aachen Airport. Noodgedwongen is de provincie nu tegelijkertijd exploitant en eigenaar.

Partijdigheid
De onderzoekers weerleggen de kritiek van partijdigheid. Econoom Walter Manshanden: "Er is nooit een breed onderzoek gedaan naar de kosten en baten van MAA. Waarschijnlijk omdat de provincie ook wist dat de uitkomsten negatief zouden zijn. We hebben ze alle gelegenheid gegeven om mee te doen aan ons onderzoek, te kijken naar het concept-rapportage en een reactie te geven op onze eindstudie. Maar dat wilden ze niet."

Dood paard
Doorgaan zoals op dit moment noemen de onderzoekers trekken aan een dood paard. Econoom Leo Bus: "Het aantal vliegbewegingen is te gering en zal ook in de toekomst te gering zijn om het vliegveld rendabel te maken." Zijn collega Manshanden: "Het heeft zakelijk geen toekomst, maatschappelijk niet en financieel ook niet. Maar dan nog kan de politiek ervoor kiezen, maar dan moeten ze het de burgers wel fatsoenlijk uitleggen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Week van de Topvrouwen bij L1

Op donderdag 22 april wordt bekend wie de nieuwe Topvrouw van Limburg 2020-2021 is. Dat gebeurt tijdens een speciale live-uitzending van L1 vanuit de Muziekgieterij in Maastricht.

De finalisten zijn de Venlose advocaat Hayat Barrahmun (Boels Zanders Advocaten), Maria Jacobs (CEO van het Maastrichtse bestralingsinstituut Maastro) en Esther Paulus-Maalsté (storemanager van De Bijenkorf Maastricht). Het drietal is door een onafhankelijke jury uit een groot aantal kandidaten gekozen.

Stem nu: wie wordt de Topvrouw Limburg 2020-2021?
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen