Overslaan en naar de inhoud gaan

Kleine Limburger trekt landelijk gemiddelde omlaag

Geplaatst opwoensdag 27 juli 2016 - 6:56

De Nederlandse man is de langste man ter wereld en de Nederlandse vrouw is de op één na langste vrouw ter wereld. Maar dat record heeft ons land niet te danken aan Limburg.

Limburgers en Brabanders zijn de kleinste Nederlanders, een duimbreedte kleiner dan Friezen en Groningers.

Erfelijk
Een Limburgse man is twee centimeter kleiner dan een Fries en een Limburgse moet zelfs bijna 2,5 centimeter omhoog kijken om een Friezin in de ogen te kunnen zien.
Het verschil heeft waarschijnlijk verschillende oorzaken. Zo zouden Limburgers ongezonder eten en drinken, terwijl Friezen en Groningers meer in de buitenlucht vertoeven. Ook zijn er mogelijk erfelijke verschillen, en zijn er in het zuiden mogelijk meer immigranten die de gemiddelde lengte drukken.

Nederland en Estland
Volgens een onderzoek van het Imperial College in Londen is een Nederlandse man gemiddeld net geen 1m83. De Nederlandse vrouw hoeft met 1m69 alleen de vrouwen uit Estland voor te laten, die gemiddeld een centimeter langer zijn.

Lees ook: Nederlandse man langste ter wereld

Tip voor de redactie? Foto of filmpje van een nieuwsgebeurtenis?
Whatsapp ze naar ons nummer: 0683541920!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Lengte lichaamslengte vrouw man
Centimeterverschil: Limburgers komen te kort
Geiten Q-koorts
Veel belangstelling stichting Q-koorts
Honderden neurochirurgen op bezoek in Maastricht
Noord-Limburg biedt verzekering chronisch zieken
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen