Overslaan en naar de inhoud gaan

'Kleine kerncentrale Limburg zeker overwegen'

Geplaatst opdonderdag 18 november 2021 - 19:33

Limburg krijgt mogelijk een kleine kerncentrale. "Als je niet aan het lijntje van de Russen wil lopen, kun je dat niet uitsluiten", aldus Europarlementariër Esther de Lange in het L1-programma AvondGasten Europa.

Een kleine kerncentrale is plotseling een reële optie, nadat uit de formatienota van Gert-Jan Segers bleek dat de nieuwe regeringspartijen spreken over kernenergie. In het formatiestuk van CDA en VVD is te lezen dat 'in deze regeerperiode wordt besloten tot de bouw van nieuwe kerncentrales' en dat 'de financiering daarvoor wordt geregeld'.

Vorige maand gaf de Limburgse gedeputeerde Maarten van Gaans opdracht tot het onderzoeken van een kleine kerncentrale in Limburg. Daarmee gaf D66-er Van Gaans een vervolg aan een motie van het Limburgs Parlement uit 2020, waarbij een meerderheid zich uitsprak voor kernenergie als optie voor de overgang naar duurzame energie.

Russisch gas
"Ik denk dat we kernenergie niet moeten uitsluiten", zo zegt Esther de Lange, die zelf aanwezig was op de klimaatconferentie in Glasgow. "Over die kleine reactoren heeft mijn collega Tom Berendsen een aantal vragen gesteld aan de Europese commissie. Wij zien ook het liefst dat het in Europa samen ontwikkeld wordt, dan kan het slimmer en goedkoper. Ik heb wel als voorwaarde dat het afvalprobleem opgelost moet worden. Op het moment dat de kerncentrales veilig buiten werking gezet moeten worden, haken de bedrijven af. Daar moet financiële reserve voor worden aangelegd, dat moet niet worden afgewenteld op de staat. Maar dat je kijkt naar kleine kerncentrales, liefst in een netwerk in Europa, dat lijkt me wel. Want uiteindelijk is het een enorme ambitie. Het alternatief is dat we afhankelijk zijn van Russisch gas. Je hebt gezien wat er gebeurt, daar moeten we niet naïef zijn".

Kernafval
De Limburgse gedeputeerde Maarten van Gaans werd enthousiast over het idee na een presentatie in het Limburgse parlement van een Belgische hoogleraar. Ook kernfysicus Nathal Severijns van de KU Leuven ziet potentie in de nieuwe, kleinere reactoren, de zogenaamde Small Modular Reactor. "Er zijn verschillende versies die door verscheidene landen worden ontwikkeld. Een versie is in staat om het gebruikte uranium van andere reactoren, dat we kernafval noemen, te gebruiken om elektriciteit te produceren. Zo kunnen we het probleem van kernafval oplossen", aldus Severijns bij Radio1.

Frankrijk
Volgens Bert van Slooten, voormalig correspondent van de NOS en hoofdredacteur Brusselse Nieuwe, speelt Frankrijk een een hoofdrol in de Europese transitie. De Fransen halen nu al 70 procent van hun energie uit kerncentrales. "Het is belangrijk dat kernenergie een groen label krijgt, als je dat zo wil noemen, dat het als duurzaam wordt gedefinieerd. Dan heb je toegang tot enorme potten met geld, vooral bij de banken, zoals de Europese Investeringsbank. Het is in het Franse belang om groen te zijn. Frankrijk heeft nu 10 landen achter zich gekregen om meer kerncentrales te ontwikkelen, met name ook in Oost-Europa. Die kleine kerncentrales zijn wel een nieuwe speler op het veld."

Waterstof
PvdA-Europarlementariër Mohammed Chahim vindt dat Limburg zich veel beter zou kunnen richten op waterstof in plaats van kernenergie. "Ik kijk naar de kosten. Kijk wat het bijdraagt aan het energiesysteem. Kernenergie is enorm duur. Daarom zou ik tegen de Limburgse gedeputeerde willen zeggen: focus niet op kernenergie, maar kijk hoe je waterstof kunt integreren in de Limburgse economie. Dat is veel belangrijker, zeker als we gaan kijken naar 2030."
"Maar juist voor het produceren van die waterstof is veel elektriciteit nodig", aldus De Lange. "En soms is de discussie hypocriet. Landen zeggen dat ze niets van kernenergie willen weten, maar ondertussen gebruiken ze het wel."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen