Overslaan en naar de inhoud gaan

Kleine hoeveelheid giftige stoffen vrijgekomen op Chemelot

Geplaatst opvrijdag 11 juni 2021 - 14:24

Een fabriek op het Chemelotterrein in Sittard-Geleen heeft vorige week vrijdag bij een storing kleine hoeveelheden van de giftige stoffen acrylonitril en blauwzuur uitgestoten.

"Het gaat om zeer kleine hoeveelheden van deze stoffen. Er is daardoor geen gevaar geweest voor de omgeving of medewerkers", benadrukt Pieter Boon, CEO van AnQore. AnQore is eigenaar van de acrylonitrilfabriek waar de storing zich voordeed.

Storing
"Het ging om een kleine storing tijdens de normale bedrijfsvoering die direct door het systeem en medewerkers werd opgemerkt. Vervolgens gaat het afvalgas niet meer naar de verbrandingsoven, maar wordt het op een afgesproken plaats hoog in de lucht naar buiten gebracht", legt Boon uit. De fabriek heeft daarvoor een 65 meter hoge schoorsteen staan.

De fabriek is vanwege de storing niet stilgelegd. "De groep medewerkers koos ervoor om het probleem zelf te verhelpen. Dit heeft enkele uren geduurd", aldus Boon.

Afvalgas
Door de fabriek worden grote hoeveelheden gas gepompt. Dit is nodig voor de productie van acrylonitril. Ruim 90 procent van dat afvalgas bestaat uit stikstof en er zitten slechts kleine hoeveelheden acrylonitril in en nog kleinere hoeveelheden blauwzuur. "We proberen zoveel mogelijk van het product over te houden, dus de concentraties van deze stoffen zijn zo laag mogelijk in het afvalgas."

Zeer giftig
Zowel acrylonitril als blauwzuur zijn zeer giftige stoffen. Acrylonitril is een belangrijke basis voor de vervaardiging van plastics. Zo wordt er uiteindelijk bijvoorbeeld LEGO en Nespresso machines (ABS kunststoffen), tuinmeubelen (acrylvezel) en latex handschoenen voor ziekenhuizen (nitril rubber) van deze stof gemaakt.

Ook de andere stof, blauwzuur, is extreem giftig.

Geen veiligheidsalarm
Vanwege de zeer geringe hoeveelheden en de hoogte waarop de stoffen uitgestoten werden, heeft er geen veiligheidsalarm geklonken op het Chemelotterrein. "De stoffen worden op deze hoogte zeer snel verdund en vervliegen daardoor", verklaart Boon. "Een veiligheidsalarm was daarom in deze situatie niet nodig."

Omdat het wel een milieu-incident is, werd er direct melding gemaakt van de emissie bij de regionale uitvoeringsdienst (RUD) van de provincie. "We gaan er op dit moment vanuit dat bij dit voorval de grenzen van de bepalingen in de vergunning niet overschreden zijn", aldus Chemelot.

Een week later
Het incident wordt pas een week na de storing en de emissie met het publiek gedeeld, omdat het geen acuut veiligheids- of gezondheidsincident betreft. "Het gaat om een milieu-incident en daar zijn speciale procedures voor", legt Boon uit. De meldkamer van Chemelot werd vrijdagmiddag direct op de hoogte gebracht. En op de zaterdagochtend is het met de provincie gecommuniceerd. In de eerste dagen van deze week is het dossier vervolgens verder aangevuld met informatie, onder meer uit het interne onderzoek dat naar aanleiding van het incident is verricht.

"We nemen dit incident zeer serieus. Ook al valt het binnen de vergunning, we willen niet onnodig stoffen uitstoten. Als er een risico voor de omgeving was geweest, hadden we het incident direct naar buiten gebracht", belooft Boon.

Geen klachten
Er zijn bij Chemelot geen klachten gemeld naar aanleiding van dit incident, maar dat is volgens Pieter Boon niet vreemd. In tegenstelling tot het fakkelen bij andere fabrieken, was er bij deze storing niks te zien aan de buitenzijde van de fabriek. "Het gaat om een transparant afvalgas dat via de schoorsteen werd afgevoerd. Dat is niet te zien of te ruiken."

"In dat afvalgas waren de concentraties acrylonitril en blauwzuur zo klein dat niemand daar last van zou kunnen hebben", benadrukt Boon.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen