Overslaan en naar de inhoud gaan

Kleine gemeenten over fonds: 'Groter stuk en meer koek'

Geplaatst opvrijdag 18 september 2020 - 15:27

Uiteindelijk meer dan 80 kleine Nederlandse gemeenten verzetten zich tegen het plan om de financiële koek uit het gemeentefonds anders te verdelen.

"Bovendien moet die koek groter", zegt burgemeester Bob Vostermans van Beesel. Het gemeentefonds is een begrotingsfonds waar het Rijk een deel van de belastingopbrengsten jaarlijks instopt, dat naar de Nederlandse gemeenten gaat. "Daar moet eerst meer geld bij", bepleit Vostermans. "Om vervolgens het geld anders te verdelen."

K80
Vostermans is een van de kartrekkers van de zogeheten K80. Dat is de club van Nederlandse gemeenten met minder dan 20.000 inwoners. Vanuit Limburg zitten naast Beesel ook Maasgouw, Mook en Middelaar, Nederweert en Vaals erin. “Ik ben ook bezig om Gennep en Bergen erbij te halen”, geeft Vostermans aan.

Vostermans trekt de kar samen met zijn collega’s uit Alpen-Chaam (Noord-Brabant), Rozendaal (Gelderland), Olst-Wijhe (Overijssel) en Enkhuizen (Friesland). "Als vijftal proberen we verspreid over heel Nederland het K80-geluid te laten horen."

Minder geld per inwoner
De herverdeling van het fonds komt erop neer dat gemeenten met minder dan 20.000 inwoners 58,20 euro per inwoner per jaar minder krijgen voor het sociaal domein, becijferde het CDA in het Limburgs Parlement al eerder. "Beesel ontvangt bij een herverdeling 96 euro per inwoner minder", weet Vostermans. Met 13.500 inwoners loopt Beesel dan bijna 1,3 miljoen euro mis uit het gemeentefonds.

Lees ook: CDA slaat alarm over herverdeling gemeentefonds

WMO en jeugdzorg in gedrag
Als de kleine gemeenten minder geld krijgen voor het sociaal domein, betekent dat concreet dat er minder geld is voor bijvoorbeeld jeugdzorg en dat de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in het gedrang komt. Onder de WMO valt bijvoorbeeld de huishoudelijke hulp, dagbesteding, een rolstoel en het aanbrengen van een traplift.

Net zo sterk kunnen staan
De K80 wil als samenwerkingsverband net zo sterk kunnen staan als andere clubs waarin gemeenten vertegenwoordigd zijn, zoals de G4 (Den Haag, Utrecht, Rotterdam, Amsterdam), de G40 waarin de grote Nederlandse steden zijn vertegenwoordigd en de P10 die bestaat uit de grotere plattelandsgemeenten. "Een netwerk van kleine gemeenten bestond nog niet en dat is wel nodig", legt Vostermans het ontstaan van de K80 uit. "Waarbij de 'K' staat voor Klein, maar ook voor Krachtig."

De P10, die bestaat uit de 22 grootste plattelandsgemeenten waaronder Horst aan de Maas, trok in mei al aan de bel over de herverdeling van het fonds. Die vreest dat de herverdeling gunstig is voor de randstad, maar nadelig uitpakt voor het platteland.

Lees ook: Gemeenten maken vuist tegen herverdeling gemeentefonds

Niks tegen meer geld voor grote steden
"Ik heb er niks op tegen dat de grote steden meer krijgen", zegt Vostermans. "Ik gun Maastricht, Venlo en Heerlen dat extra geld van harte. Alleen moet dat niet ten koste gaan van de kleinere gemeenten." Daarom pleit de K80 voor extra geld in het gemeentefonds.

Om de geplande herverdeling tegen te houden en om meer geld in het gemeentefonds te krijgen dient de K80 op 25 september tijdens de aanstaande algemene ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) een motie in. De VNG behartigt de belangen van de Nederlandse steden en dorpen en is gesprekspartner voor de regering.

De herverdeling van het gemeentefonds staat gepland voor 2022.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen