Overslaan en naar de inhoud gaan

Kleindochter brengt ode aan het oeuvre van Charlie Chaplin

Geplaatst opwoensdag 1 september 2021 - 19:18

Met Aurélia Thierrée Chaplin heeft Cultura Nova dit jaar een bekende naam binnengehaald.

De kleindochter van de legendarische artistieke duizendpoot Charlie Chaplin staat tijdens het internationaal theaterfestival met haar voorstelling Bells and Spells op de planken van Theater Heerlen.

Video: L1

Dievegge
De voorstelling gaat over een ziekelijke dievegge, die als een Alice in Wonderland in een surrealistische droomwereld terechtkomt en ‘last’ begint te krijgen van de spullen die ze gegapt heeft. Het is een verhaallijn die haar opa als stomme film in de jaren twintig op het witte doek gebracht had kunnen hebben.

Gestileerde stoelendans
De oplettende kijker ziet dat de voorstelling doorspekt is met verwijzingen naar het imposante oeuvre van haar grootvader, die in 1977 op 88-jarige leeftijd aan een hartstilstand overleed. De beginscène van de voorstelling is een gestileerde stoelendans met vier acteurs, die ergens doet denken aan de ‘lopende band-scène’ uit de film Modern Times (1936).

Loopje
Het 'loopje' van een van de acteurs is een directe verwijzing naar het befaamde loopje van de grote Chaplin zelf. Een loopje dat hij op zijn beurt al wandelend door de joodse wijk in Londen is tegengekomen.

Van zijn publiek
Over haar grootvader zegt Aurélia: "Hij is niet alleen van zijn familie, hij is van zijn publiek." Op een bepaalde manier heeft dat voor haar iets surrealistisch. Over haar eigen voorstelling zegt ze: "Ik heb mijn eigen idee over het verhaal, maar ik wil graag van jóu horen waar het voor jou over gaat."

Onder de indruk
De kleindochter staat voor het eerst in haar leven in Nederland op het podium. Ze is erg onder de indruk, omdat ze nu pas doorheeft hoe groot het festival Cultura Nova eigenlijk is. "Het is fantastisch om hier te zijn."

Draaideur
Ook het decor en de rekwisieten ademen de geur van de grote Chaplin. Naast voor de hand liggende scènes met de bekende draaideur ook een tafereel met een tiental krullende bistrokapstokken uit de jaren twintig.

Hommage
Charlie Chaplin was meer dan alleen een komisch acteur. Hij was ook een begenadigd variété-artiest. Met alle illusies en gezichtsbegoochelingen is Bells and Spells dan ook bovenal een hommage aan het vaudeville-theater van Chaplin.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Cultuur vanuit je luie stoel: volg Cultura Nova bij L1

Het internationale theaterfestival Cultura Nova is ook dit jaar weer te beleven via L1. Geniet van vrijdag 24 augustus tot en met zondag 2 september vanuit Heerlen van alle hoogtepunten van het festival. Online via L1.nl/CulturaNova en elke avond vanaf 18:00 uur op L1 TV. De opening door het Italiaanse gezelschap Kitonb is vrijdag 24 augustus vanaf 21:30 uur live te zien.

Alles over Cultura Nova bij L1 lees je hier
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen